Pro Piráty je rozpočet nepřijatelný, je mi líto, říká Bartoš. Uvedl podmínku pro podporu návrhu

Bartoš mluvil o digitalizaci

Piráti zpochybňují rozpočet

Pro koaliční Piráty není návrh rozpočtu v tuto chvíli přijatelný, konsolidace se nesmí dít za cenu rezignace na program výstavby bydlení. ČTK to v neděli napsal předseda strany a vicepremiér Ivan Bartoš. Požaduje přidání sedmi miliard korun na zmíněný program, jinak nelze počítat s podporou Pirátů.

„Za účelem vyjednání změny v rozpočtu budu iniciovat další jednání,“ uvedl Bartoš.

„Je mi to moc líto, ale předložený návrh rozpočtu v tuto chvíli pro nás není přijatelný. Je to pozice, kterou jsem opakovaně komunikoval předsedovi vlády Petrovi Fialovi i ministru financí Zbyňkovi Stanjurovi (oba ODS), jak na jednání vlády k rozpočtu, tak i v soukromé komunikaci,“ uvedl Bartoš.

K TÉMATU: Vládní rozpočet? Čistá zlodějna a účetní zoufalství lidí, kteří netuší, co dělat, říká Kalousek

Piráti podle něj podporují vládní úsilí o konsolidaci rozpočtu. „Nesmí se tak ale dít za cenu absolutní rezignace na program výstavby bydlení, tak jak jej vláda slíbila v programovém prohlášení,“ míní vicepremiér.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Mělo by tak pokračovat snižování deficitu, když na letošní rok je plánovaný 252 miliard korun a loni byl 288,5 miliardy korun. Rozpočtové příjmy vzrostou o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje stoupnou o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun. Ministerstvo informace o návrhu zveřejnilo o půlnoci na svých internetových stránkách.

Návrh rozpočtu předpokládá růst výdajů ve většině rozpočtových kapitol. Největší procentuální nárůst by mělo zaznamenat ministerstvo zdravotnictví, kde výdaje vzrostou o 52,9 procenta na 17,5 miliardy korun, následuje ministerstvo dopravy s růstem o 34,5 procenta na 139,4 miliardy korun. Největší pokles výdajů naopak čeká právě ministerstvo pro místní rozvoj, které vede Bartoš a kde se sníží o 12,9 procenta na 13,3 miliardy korun, a ministerstvo průmyslu a obchodu, kde klesnou o 9,8 procenta na 35,8 miliardy korun.

Tagy: