Pro zvolení jsem udělal maximum, říká Krutílek. Jak se staví ke spolupráci ODS s Turkem?

Ondřej Krutílek

Fiala zhodnotil druhé místo pro Spolu

Po mandátu europoslance jsem dost toužil, během volební kampaně jsem pro zvolení udělal maximum. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl novopečený europoslanec Ondřej Krutílek (ODS). Kromě jiného prozradil svůj postoj ke koalici Přísaha a Motoristé. Jejich lídr Filip Turek by chtěl v Evropském parlamentu sedět ve stejné frakci jako ODS. Jak by se k takové spolupráci stavěl Krutílek? A co říká na tvrzení, že Starostové v závěru kampaně „přihráli“ určitou část hlasů koalici Spolu?

V roce 2019 vám to nevyšlo o kousek. Letos jste na mandát europoslance už dosáhl. Jaké máte pocity?
Skvělé. Dost jsem po tom toužil, během volební kampaně jsem pro to udělal maximum.

Alexandr Vondra o vás jednou řekl, že vaše práce v Evropské unii dá za tři europoslance. Máme to chápat tak, že s vašim zvolením má ODS vlastně pět europoslanců, nikoliv tři?
To bych byl moc rád (smích). Myslím ale, že práce, kterou europoslanec odvádí, je celkem hodně. Budu se snažit, abych naplňoval alespoň mandát jednoho europoslance na sto procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spolu ovládlo města, ANO triumfovalo v regionech. Podívejte se, jak se volilo ve vaší obci

Leckoho překvapil volební výsledek koalice Přísaha a Motoristé i koalice Stačilo! Obě uskupení obdržela kolem 10 procent. Co na to říkáte?
Moc mě ten výsledek nepřekvapil. Že Kateřina Konečná sestavila koalici, byl z jejího pohledu správný krok. Tímto způsobem vlastně komunisty zaobalila do názvu Stačilo!, což byla zjevně pro mnoho lidí přijatelnější volbou než KSČM. Rétorika a způsob komunikace, kterou Konečná zvolila, úspěšně zacílila u určité skupiny voličů.

Výsledek Přísahy a Motoristů ukázal, jakou sílu mají sociální sítě a jaký obrovský vliv mají na veřejné mínění. Přitom z politického hlediska tu koalici vnímám jako relativně nečitelnou. Působí dost monotematicky v obecném smyslu: Chceme zrušit zákaz výroby spalovacích motorů.

Filip Turek během kampaně několikrát uvedl, že by vnímal jako přirozené, kdyby se Přísaha a Motoristé v Evropském parlamentu přidali k frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR), jejíž součástí je právě i ODS. To samé zopakoval po volbách. Jak by se k tomu vaše strana stavěla, kdyby se o tom v ECR otevřela debata?
Soudy v těchto diskusích bych nechal na mých zkušenějších kolezích, tedy na Alexandru Vondrovi a Veronice Vrecionové. Znovu ale říkám, že Přísahu a Motoristy vnímám jako docela nečitelnou koalici, která má jedno téma, možná dvě. Když budu mluvit úplně obecně o nových potenciálních partnerech, ODS musí vědět, zda s námi daný subjekt bude schopen táhnout za jeden provaz i v dalších otázkách. Za stávající situace o Přísaze a Motoristech vlastně nic nevím, takže se k tomu nemohu kvalifikovaně vyjádřit.

V posledních dnech na sociálních sítích rezonovaly matematické spekulace, že hnutí STAN v čele s Danuší Nerudovou způsobem, jakým vedlo kampaň, „přihrálo“ spoustu hlasů koalici Spolu. Zajímalo by mě, jestli si tento trend připouštíte. Kolik vám Starostové „poslali“ dříve nerozhodnutých voličů?
Nepochybně jsme s hnutím STAN měli relativně velký překryv. Nerad bych hodnotil, jaký výkon předvedla Danuše Nerudová, potažmo hnutí STAN v předvolební kampani. Můžu hodnotit jen náš výkon. Ten byl podle mého názoru v posledních dnech kampaně dostatečně dobrý na to, abychom přilákali dost voličů, a to bez ohledu na to, co říkala Danuše Nerudová.

Když půjdeme ke koalici Spolu – obhajovali jste osm mandátů. Letos jste získali jen šest křesel. ODS ztratila jednoho europoslance, stejně tak lidovci. Není to pro vás tak trochu zklamání? Ostatně i premiér Petr Fiala během tiskové konference pronesl větu: Nejsme nadšení.
Pochopitelně bych byl mnohem radši, kdyby těch mandátů bylo osm. Musíme nicméně přijmout politickou realitu. Řada lidí volby do Evropského parlamentu vnímá jako volby druhé, někdy i třetí kategorie, ačkoliv ta letošní volební účast (36,45 %) byla větší než v předchozích letech. Mnozí voliči v evropských volbách – na rozdíl od těch sněmovních – více experimentují. Tato skutečnost tak trochu znevýhodňuje tradiční strany. V tomto kontextu si myslím, že jsme dosáhli dobrého výsledku. Teď je na tom třeba stavět, abychom vyhráli příští sněmovní volby.

Tagy: