Problémy v Bostonu. Hvězdný tým se rozpadá, hrozí i nečekaný Pastrňákův odchod

Uvnitř Bostonu Bruins je pořádně rušno. Na začátku týdne skončil v zámořské hokejové organizaci po šesti letech trenér Bruce Cassidy, což může být předvoj rozsáhlé transformace zakládajícího klubu NHL. Její klíčovou součástí by teoreticky mohl být i David Pastrňák. Situace začíná zavánět tím, že český útočník bude mít útočiště poprvé od draftu v roce 2014 jinde.

V posledních dvou letech přišel David Pastrňák o dva velké kamarády. Respektive se s nimi nemohl vídat na dennodenní bázi. Obránce Toreyho Kruga potkával už jen jako soupeře ze St. Louis, český parťák z útoku a jmenovec Krejčí si poslední sezonu střihl v dresu extraligové Olomouce.

Novinář Fluto Shinzawa z The Athletic podtrhuje, že generální manažer Bostonu Don Sweeney se nesnažil dva hokejisty nijak vehementně přesvědčit, aby zůstali. „David viděl, jak se Don zachoval v případě jeho dvou nejlepších kamarádů. A není šance, že by pokračoval se Sweeneym jako manažerem,“ sdělil Shinzawovi zdroj z blízkého Pastrňákova okolí.

„Osmaosmdesátka“ v příští sezoně vstoupí do posledního roku svého šestiletého kontraktu, který mu má dohromady v nezdaněné podobě vynést 40 milionů dolarů (přes 900 milionů korun).

Jiný žurnalista Elliotte Friedman z webu Sportsnet uvedl: „Věřím, že úmyslem Bostonu je s Pastrňákem podepsat nový kontrakt. Ale může se to změnit, pokud získají dojem, že je nemožné dotáhnout novou dohodu.“

Jak to půjde, budeme s Pastrňákem jednat

Kdyby měl čerstvě 26letý Pastrňák odejít, byla by to pro fanoušky Bruins rána. A nutno říct, že v poslední době dostávají jednu za druhou. Konec v prvním kole play-off s Carolinou Hurricanes, zranění opor – Brada Marchanda, Charlieho McAvoye a Matta Grzelcyka, kteří zřejmě nestihnou start příští sezony – váhání kapitána Patrice Bergerona, zda po zdravotních problémech neukončit kariéru, a naposledy vyhazov populárního trenéra Bruce Cassidyho.

Proto se čím dál tím častěji začíná objevovat slovo „transformace“. Tu ostatně nevyloučil ani zmiňovaný GN Sweeney. „Když se nám budou kupit zranění, z nichž se nebudeme moct dostat, tak máme velký problém. A vyústění situace kolem Bergerona může znamenat celkovou změnu směru,“ poznamenal na tiskové konferenci. K Pastrňákovi řekl: „V okamžiku, kdy bude povolené zahájit jednání s jeho agenty, pustíme se do něj. Zatím jsme neměli žádný náznak, že by chtěl hrát někde jinde. Chce vítězit. Je to pochopitelně velký hráč a pro nás mimořádně důležitý. A my ho budeme chtít udržet.“

Oficiálně mohou začít námluvy žádající pokračování „Pasty“ v Bostonu po 13. červenci. Pro klub je zcela zásadním členem. Od premiéry v sezoně 2014–2015 vstřelil jen v základní části 240 gólů a pouze osm hráčů z NHL jich dokázalo za toto období dát více. Hned ve dvou ročnících zvládl havířovský rodák překonat metu 40 branek za sezonu, naposledy v tom uplynulém.

Alarmující situace v organizaci spolu s tím, co jde podle The Athletic z hráčova okolí, může svádět k myšlence, že se Pastrňák bude zdráhat udělat Sweeneym chtěný tah perem na patřičném dokumentu. A pokud by měla být ne příliš velká chuť podepsat reálná, „medvědům“ nezbyde nic jiného než sáhnout k výměně neboli tradu.

Nemohou si totiž dovolit, aby se z nejlepšího českého hokejisty a novopečeného bronzového medailisty z mistrovství světa stal volný hráč. A hlásil se jinde, aniž by z toho Boston cokoliv vytěžil.

Tagy: