Lidé se probudili a za okny měli bagry. Začala oprava silnic poškozených při rekonstrukci D1

Těžká technika v Martinicích

Oprava D1 zničila silnice

Tři roky od největší dopravní akce v Česku – modernizace dálnice D1 – zůstávají podél hlavní tepny zdevastované silnice. Rozbila je těžká technika, která převážela stavební materiál. Na Vysočině silničáři vytipovali ty nejhorší úseky – jsou jich desítky a opravy vyjdou na 130 milionů korun. Dělníci by to měli stihnout dříve, než děti nastoupí do školy.

Devět let nervů, uzavírek a nekonečných kolon. Vleklá rekonstrukce dálnice D1 za provozu byla nejnáročnějším projektem Ředitelství silnic a dálnic. Z lomů se navážely plné korby kamení, písku a betonu. A to se na stavu komunikací nutně podepsalo. „Tisíce tun materiálu šlo ze stavby a na stavbu, takže se hodně jezdilo a ty naše dvojky a trojky na to nejsou stavěné,“ sdělil pro CNN Prima NEWS ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Radovan Necid.

ČTĚTE TAKÉ: Semaforová džungle v Jablonci nad Nisou. Kdo to projede, je borec, hodnotí ji expert

Vypadalo to, že zůstane jen u slibů a tři roky se nedělo nic. Nyní je tomu přesně naopak – výmoly a díry musí co nejrychleji zmizet. „Opravíme něco přes 30 kilometrů regionálních komunikací především druhé a třetí třídy. Těch úseků je skutečně mnoho, nicméně jsme se snažili nechat kraj, aby si určil, kde tu opravu chce nejvíce,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Rýdl.

Například pro obyvatele Martinic to bylo velké překvapení, když se začátkem týdne probudili a za okny viděli těžkou techniku. „Je to pro nás velká komplikace. Skoro nikam se nedostaneme,“ stěžoval si jeden z místních.

„Nečekali jsme, že se ta stavba rozjede takhle rychle, ale postupně se to stabilizuje,“ sdělil starosta Martinic Michal Drápela. Pro psychiku řidičů tentokrát bude lepší zůstat na dálnici, než se ztratit v bludišti objížděk. Naráz se opravy dotknou komunikací v celé části Vysočiny poblíž D1. Ze tří čtvrtin ponese náklady stát.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Řidiči se v létě méně věnují jízdě, popsala policistka. Kde si dát při cestě na Šumavu pozor?

Tagy:
silnice rekonstrukce oprava Ředitelství silnic a dálnic bagr těžká technika Dálnice D1 produkty a služby stavebnictví a nemovitosti