Řidiči se v létě méně věnují jízdě, popsala policistka. Kde si dát při cestě na Šumavu pozor?

Unavený řidič

Statistika nehod na Šumavě

Řidiči se v letních měsících mnohem méně soustředí na jízdu, popsala ve vysílání CNN Prima NEWS mluvčí městské policie v Plzni Tereza Schliková. Důvodem je používání telefonu za volantem i řada uzavírek, kvůli kterým musejí účastníci provozu důkladněji sledovat trasu. Na vině bývá také únava nebo zbytkový alkohol po prohýřené letní noci. Nejvíce nehod napříč Šumavou hlásí dopravci z okresu Klatovy, vyplývá z dat Portálu nehod.

Podle Schlikové je důležitá dostatečná prevence. „Doporučujeme řidičům pravidelný pitný režim a pravidelné zastávky. Pokud vezou v autě děti, měli by péči o ně přenechat jinému spolucestujícímu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Telefon v autě je možné používat i za jízdy. Ovšem jen v jednom jediném případě

Lidé by se také podle ní neměli tolik spoléhat na navigaci. „Nedostatečná pozornost za volantem během letního období je dána tím, že se řidiči musí mnohem více soustředit na nejrůznější uzavírky. Hlavním problémem je ale používání telefonu při jízdě,“ podotkla mluvčí plzeňských strážníků s tím, že v kraji dosud zaznamenali 97 přestupků v souvislosti se sledováním displeje mobilu namísto vozovky.

Na vině může být rovněž únava nebo zbytkový alkohol po prohýřené noci. „Od začátku letošního roku se přitom zvýšila sazba jak pokutová, tak bodová. Policisté mohou uložit pokutu v rozmezí 2500 až 3500 korun a udělit až čtyři body,“ zdůraznila Schliková. Dalším častým nešvarem je nepoužívání bezpečnostních pásů.

Šumavu policie dělí do tří okresů – Klatovského, Prachatického a Českokrumlovského. Právě v prvním jmenovaném se podle dat webu Portál nehod bourá nejvíce. Za posledních 14 let zde bylo zaznamenáno 6396 nejrůznějších nehod. Jen o něco hůře je na tom Českokrumlovský okres, kde dopravci evidují ve sledovaném období 6373 havárií. V případě Prachaticka se jedná o 5094 záznamů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stávková pohotovost na letišti stále platí. Odbory jednají s vedením, zatím k omezení nedojde

Tagy:
Šumava alkohol doprava dopravní nehoda autonehoda únava řidič Nový den okres Klatovy Městská policie Plzeň okres Český Krumlov okres Prachatice Tereza Schliková Bezpečně na cestách Portál nehod