Proč přišel Hurvínek o hlavu? Mladíci se předváděli, sami se nakonec policii přihlásili

Policie už ví, kdo poničil plzeňské sousoší Spejbla a Hurvínka.

Policie už ví, kdo poničil plzeňské sousoší Spejbla a Hurvínka

Policie už ví, kdo poničil plzeňské sousoší Spejbla a Hurvínka. Hurvajs, jak mu taťulda v pohádkách říká, skončil hůř – konkrétně s utrženou hlavou. Podle informací Krimi zpráv sochu loutek poškodilo několik mladíků z Plzně. Dokonce už se sami přihlásili na policii.

Případů, kdy se pachatel policistům sám přihlásí, je jako šafránu. Tentokrát pravděpodobně hrálo roli i to, že se jim jejich kousek rozležel v hlavě a litovali ho. Podle informaci Krimi zpráv nešlo o cílený vandalismus, mladíci se před sebou měli předvádět, až jeden z nich vylezl na sochu Hurvínka a přitom mu utrhl hlavu.

„Na základě zveřejněné výzvy se na oddělení Plzeň-střed dostavili aktéři samotného jednání, kteří se k činu doznali,“ sdělila redakci mluvčí policie Michaela Raindlová.

ČTĚTE TAKÉ: Sprejerství v Praze přibývá. Strážníci v metropoli zadrželi teprve 12letého vandala

Vzhledem k tomu, že jednomu z mladíků ještě nebylo 18 let, policisté věc víc komentovat nechtějí. Redakci Krimi zpráv se podařilo zjistit, že všichni pocházejí z Plzně, někteří mají být členy zdejšího sportovního týmu.

Škoda stoupá ke 100 tisícům

Známé postavy loutkového divadla zdobily plzeňské náměstí tři roky, teď místo zeje prázdnotou. „Ta prázdnota je i ve mně. Naštěstí je Hurvínek už ve slévárně. Já říkám, že je na operaci, a doufejme, že maximálně do měsíce ho spraví,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Roman Jurečko z Nadačního fondu Plzeň sobě

Na centrální náměstí západočeské metropole se sousoší vrátí do několika týdnu a bude lépe zabezpečeno. „Ti mladí si ničeho neváží, mají první poslední,“ konstatovala oslovená žena. „Oprava nebude levná. Hurvínkova hlava váží 19 kilogramů, je celá z bronzu. Myslím, že se budeme pohybovat kolem částky 50 až 100 tisíc korun,“ dodal Jurečko.

„Co jim mohou udělat? Peníze nemají, aby zaplatili nějakou pokutu. Tak to po nich budou vymáhat,“ sdělil oslovený muž. Protože se hlavní aktéři sami přihlásili, není pravděpodobné, že by byli obviněni z poškození cizí věci nebo výtržnictví. Dost možná ale buď oni, nebo jejich rodiče, budou muset škodu zaplatit.

Tagy: