Proč riskovat kvůli pár minutám? Česko oslaví Národní den bez spěchu, připojí se i FAČR

Dopravní nehoda u Hradce Králové

Česko si připomene Národní den bez spěchu

Zpomal, dokud není opravdu pozdě. S tímto heslem představila Česká asociace pojišťoven (ČAP) iniciativu Národní den bez spěchu, který se bude konat 3. dubna. Jeho cílem je dát lidem na jeden den trochu více času na obvyklé aktivity tím, že je o pár minut odloží. Mimo jiné bude několik o symbolických minut posunut fotbalový zápas mezi Opavou a Spartou, uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS vedoucí oddělení komunikace a vzdělávání ČAP Milada Veselá.

Iniciativa Národní den bez spěchu navazuje na úspěšný projekt 13 minut, který poprvé proběhl v roce 2021. „Den bez spěchu je upozorněním, že minuty, jež ušetříme nepřiměřenou jízdou, možná nestojí za to, jelikož riskujeme životy své i našich blízkých,“ objasnila Veselá v pořadu Nový den.

ČTĚTE TAKÉ: Proč v Česku bourají autobusy? Riziko je téměř všude, popsal instruktor autoškoly

Lidé se mohou s iniciativou setkat po celou středu prakticky kdekoliv. „Zapojí se mnoho institucí, ale i jednotlivých účastníků. Jde především o symbolické zpomalení. Chceme na platformě kulturních a sportovních akcí ukázat, že ušetřené minuty nejsou většinou důležité a nestojí za zbytečné riskování,“ poznamenala Veselá ve vysílání CNN Prima NEWS.

Rozsáhlé akce se účastní například Fotbalová asociace ČR (FAČR), jež je jejím hlavním partnerem. „Ta například odloží chystané utkání mezi SFC Opava a AC Sparta Praha v semifinále MOL Cupu o symbolických pár minut. Organizátoři tak v duchu iniciativy poukážou na to, že i minuty, které chceme na silnicích ušetřit kvůli fotbalovému zápasu, za to nestojí,“ podotkla Veselá.

Kampaň podporuje i bývalý automobilový závodník a publicista Jan Červenka. „V normálním autě už dávno nespěchám, protože mi to přijde zcela zbytečné. Pokud nestíhám někam dojet včas, je mnohem lepší zatelefonovat, že se zpozdím, než abych tlačil na plyn,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS.

„I když budu hodně spěchat, na normální silnici zpravidla zpoždění stejně nedoženu,“ dodal Červenka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Studená motorka, asfalt i řidič. Expert varoval před jarními nástrahami na silnicích

Tagy:
rychlost doprava auto bezpečnost pojišťovna Nový den pořady CNN Prima NEWS nebezpečná jízda odložení zápas Česká asociace pojišťoven vysoká rychlost Fotbalová asociace České republiky Jan Červenka Národní den bez spěchu Bezpečně na cestách