Program na rok 2023: Hladká dovolená v Chorvatsku, korunovace Karla i kosmická expanze

Rok s číslovkou 2022 mizí v propadlišti dějin. Co lidstvo čeká v další kalendářní etapě? V roce 2023 například dojde ke korunovaci britského krále Karla III., uskuteční se řada vesmírných misí a naneštěstí bude pokračovat i válka na Ukrajině. Pro českého turistu se pak změní jedna zásadní věc.

Válka na Ukrajině a smrt královny Alžběty II. Dvě události, které formovaly rok 2022 a které budou ovlivňovat i rok 2023.

Kyjev doufá, že válka brzy skončí. Zčásti tomu nasvědčuje i vývoj na frontě. Ukrajincům se podařilo vyhnat Rusy z většiny okupovaných území, vojska Moskvy se stáhla za Dněpr a v současnosti pevně drží „jen“ území na Donbasu a západně od Mariupolu.

Výstřely z kulometů a děl ale neurčují pouze posuny na frontě. Válka se zrcadlí i v ekonomické situaci celé Evropy. Pokračující energetická krize bude zřejmě v roce 2023 eskalovat, vedle ní bude pokračovat i krize ekonomická. Investoři proto věští na burzách další propady.

Skromná korunovace

Odchod britské královny Alžběty v roce 2022 prožíval celý svět. Období smutku se symbolicky uzavře 6. května 2023, kdy se koná korunovace krále Karla III. K té dojde v prostorách Westminsterského opatství.

Tato akce ale bude podstatně méně pompézní než možná lidé předpokládají. Korunovace potrvá asi hodinu, bude tedy třikrát kratší než korunovace Alžběty II.

Za mořem bez starostí

S prvním lednem roku 2023 se Chorvatsko stává členem Schengenského prostoru. Odpadnou tak zdlouhavé kontroly na hranicích, kterými si museli před letní dovolenou každoročně procházet i mnozí Češi.

V Chorvatsku se změní i měna. Při cestě za mořem už nebudou zapotřebí kuny, ale eura. Záhřeb doufá, že tyto změny přilákají k Jadranu rekordní počet turistů.

Nové hlavní město Egypta

Zavedené pořádky se budou v roce 2023 měnit i v další oblíbené turistické destinaci – Egyptě. Země totiž s koncem června ukončí první fázi stavby nového hlavního města. Aglomerace, která vzniká na východ od Káhiry, má být přehlídkou luxusu a moderní architektury. Egypt se k stavbě nového hlavního města odhodlal hlavně kvůli tomu, že Káhira je už neúnosně přelidněná.

Provoz ve vesmíru

Velmi živo bude v roce 2023 ve vesmíru. V plánu jsou desítky misí, které budou mít na starost posádky různých zemí světa i komerční společnosti. Vyhlížený bude například březnový komerční let programu Polaris, za kterým stojí SpaceX miliardáře Elona Muska. V rámci mise dojde k vesmírnému výstupu, který si poprvé v historii vyzkouší někdo jiný než profesionální astronaut.

Vedle NASA a SpaceX budou v roce 2023 na poli vesmírných objevů pilné i společnosti Virgin Galactic nebo Lockheed Martin. Do kosmu se vydají i indické nebo čínské stroje.

Tagy: