Putin přiznal problémy na Ukrajině. Tajnou službu pověřil novými úkoly, chce odhalit zrádce

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý oznámil, že tajná služba FSB společně s dalšími organizacemi započnou plošné operace s cílem udržet v zemi ústavní pořádek. Zpravodajci si mají posvítit na občany, masové akce nebo na ochranu hranic. Operace rozvědky se mají týkat i anektovaných regionů na Ukrajině.

V předvánočním čase vystoupil ruský prezident Putin s projevem, ve kterém mimo jiné varoval před hrozbami, které mohou údajně ohrozit ústavní pořádek ve státě. Šéf Kremlu proto zaúkoloval tajné služby, aby pomohly předejít případným „problémům“. Informovala o tom agentura Reuters.

Hlavním cílem operace má být identifikace „zrádců, špehů a sabotérů“ na území Ruska a rovněž snaha zabránit hrozbám ze zahraničí. Za tímto účelem mají tajné služby dohlížet na občany v Rusku, spolu s tím zřejmě zesílí kontroly na hranicích.

Operace rozvědky chce Putin provést také ve čtyřech regionech Ukrajiny, které si Moskva v rozporu s mezinárodním právem nárokuje. Jedná se o samozvanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku, Chersonskou oblast a Záporožskou oblast.

FSB na Ukrajině?

„Nynější rychle se měnící globální situace a vznik nových hrozeb a výzev vytvářejí velký tlak na celý systém ruských bezpečnostních agentur,“ uvedl Putin v úterý podle televize RT. „Situace v Doněcké a Luhanské lidové republice, Chersonu i Záporoží je velmi složitá. Ale lidé, kteří tam žijí – ruští občané – spoléhají na vás a na vaši ochranu. Je vaší povinností udělat vše, co je ve vašich silách, abyste zajistili jejich bezpečnost, práva a svobody,“ apeloval prezident na tajné služby.

Mimoto Putin varoval, že na jakékoli narušení hranic bude Rusko okamžitě reagovat. „Veškeré pokusy o narušení hranice musí být zmařeny rychle a účinně, a to s využitím všech dostupných prostředků včetně mobilních akčních jednotek a speciálních sil,“ prohlásil Putin.

FSB bude nově striktněji dohlížet také na průběh masových shromáždění. Navíc zesílí dohled nad energetickou infrastrukturou a dalšími strategickými objekty.

Tagy: