Prohra s Kinclem? Pro Vémolu šílená potupa, řekl Ondruš. S oběma se potkal v kleci

V minulosti se utkal v kleci s Karlosem Vémolou i Patrikem Kinclem. Bývalý MMA fighter a nyní promotér organizace I Am Fighter (IAF) Petr „Píno“ Ondruš v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že odveta Vémoly a Kincla byla „šíleně nekoukatelná“. Přesto byl podle pětinásobného mistra světa v K1 a světového šampiona v thajském boxu sobotní „zápas roku“ v určitých ohledech unikátní. „Pro Vémolu je prohra s Kinclem potupa,“ dodal Ondruš.

„Zápas Karlose Vémoly a Patrika Kincla byl hrozný a šíleně nekoukatelný. Obecně jsou všechny Karlosovy zápasy strašné. Jen si představte, jak někomu ze světa řeknete, že toto je vrchol českého MMA,“ zhodnotil Ondruš v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Hodnocení zmíněného souboje však zasadil do dvou rovin.

„Z hlediska druhého pohledu ale Patrik dokázal Karlosovi úplně zdemolovat jeho psychiku tím, že ho porazil v jeho světě – ve hře u pletiva. To se doteď nikomu nepovedlo,“ uvedl. Kincl v sobotním zápase porazil Vémolu až po verdiktu rozhodčích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pomsta za Vémolu? Nakopat ho do rozkroku, řekl bojovník Kníže o Kinclovi a vyzval ho na souboj

Většinu 25minutového zápasu oba bijci strávili u pletiva. Z hlediska aktivity by jednoznačně uspěl Vémola, jenže na základě úderů měl jasnou převahu Kincl, který po pěti kolech „zničil“ obličej svého soupeře tak, že Terminátor ani na jedno z očí skoro neviděl. Tento faktor se nakonec ukázal být rozhodujícím.

Podle Ondruše výsledek souboje ovlivnila změna pravidel, k níž došlo poměrně nedávno. Oktagon totiž navázal na nový trend, který odstartovalo UFC zhruba před třemi lety.

„Podle starých pravidel by zvítězil Karlos, jelikož byl aktivnější, držel pozici a tlačil. Proto byla část lidí přesvědčena, že vyhrává. Já si to chvíli myslel taky. Jenže když od sebe šli asi po 4. kole, tak bylo z ničeho nic vidět, jak je Karlos zdemolován. Přesně to už je jeden z aspektů nových pravidel,“ vysvětlil bývalý fighter, který má za sebou přes 150 zápasů v kickboxu a MMA.

Ego, nebo zdravotní stav?

Po uplynutí časového limitu si Vémola a Kincl vzkázali ještě několik ostrých slov, slavit začali oba. Bylo hned jasné, že jeden z nich ucítí obrovskou křivdu. Hned poté, co promotér Oktagonu Ondřej Novotný označil jako vítěze Kincla, Terminátor odešel z ringu předčasně, dlouholetému rivalovi ani nepodal ruku. Rovněž se nezúčastnil pozápasové tiskové konference.

Ondruš pro CNN Prima NEWS uvedl, že Vémolovi rozumí: „Karlos na něco takového není zvyklý. Prostě není zvyklý prohrávat. Pro něj to byla šílená potupa. Patrik ho v jeho hře – v tom jediném, co Karlos umí – dokázal porazit.“

Vémola nicméně později uvedl, že jeho přístup po zápase byl ovlivněn zdravotním stavem. „Mrzí mě, že jsem nedorazil na pozápasovou tiskovku, ale bohužel to moje oči v zápase dost odnesly a musel jsem rovnou do nemocnice na vyšetření. Kdo mě zná, ví, že respektuji soupeře a dokážu i po prohře plnit své povinnosti. Jenže zdraví mělo přednost,“ řekl po brutálním souboji s Kinclem.

Zda Vémola odešel kvůli zdravotním problémům, nebo neunesl porážku, si Ondruš netroufal odhadovat. Připomněl však, že v prvním vzájemném zápase Vémoly a Kincla v roce 2018 to byl naopak Kincl, který měl během duelu problém s okem. Současný šampion Oktagonu ve střední váze si tehdy stěžoval, že ho Vémola šťouchl do oka.

„Nenazval bych to jako karmu. Možná ale Patrik i takový průběh (sobotního zápasu) trošku plánoval. Nedivil bych se tomu. Navíc, když Karlos Patrika mlátil mezi nohy. Na obranu Patrika bych řekl, že jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá. Pokud mě někdo mlátí do koulí, tak nebudu čekat na rozhodčího, až zápas ukončí,“ prohlásil Ondruš.

Bez Karlose by české MMA nebylo tam, kde teď je. Když jsme spolu zápasili, tak se to tady začalo teprve rozjíždět.

S Kinclem Ondruš zápasil koncem roku 2018, s Vémolou se utkal v ringu o rok dřív, tehdy v rámci organizace XFN před nabitou O2 arénou. „Bez Karlose by české MMA nebylo tam, kde teď je. Když jsme spolu zápasili, tak se to tady začalo teprve rozjíždět. Zaplať pán bůh za něj. I proto jsem lidsky výhru přál Karlosovi, sportovně ale Patrikovi. On je totiž sportovně úplně někde jinde než Karlos i většina dalších fighterů v Česku. Karlos je zase oproti Patrikovi hvězda a showman,“ řekl muž, který kdysi s oběma bijci prohrál.

Nyní se vášnivě spekuluje o tom, kam povedou další kroky Vémoly. Podle Ondruše jeho původně plánovaná odveta s Attilou Véghem již nedává smysl. „To byla jediná prasárna od Patrika. Už tak Karlose psychicky odrovnal. Pak ho ještě dorazil, když mu vzal jeho třešničku – tedy ‚money fight‘ s Attilou,“ dodal. Kincl hned po zápase totiž uvedl, že se zápas Végh vs. Vémola zřejmě neuskuteční.

U samotného Kincla se nyní spekuluje o kariéře v UFC. K tomu Ondruš uvedl následující: „Říkám dlouho, že kdyby Patrik Kincl neřešil svoje ego, tak už mohl být v UFC dávno. Kdysi nabídku od UFC dostal, jenže tehdy to byl takový blbý zápas, který by asi nevyhrál. Patrik si tak správně vyhodnotil, že deset tisíc za zápas na UFC není tolik na to, aby si tam hned zazdil kariéru. Ve srovnání s tím v Oktagonu mohl mít poměrně dobré peníze. Navíc je na domácí scéně, kde ho fanoušci milují, což bylo na zápase s Vémolou vidět.“

Tagy: