Prohra s Rusy očima Holečka: Zoufalost, neuměli jsme si přihrát. Za mě se nezlepšíme

Každý český zápas na hokejovém mistrovství světa v Rize zhodnotí pro CNN Prima NEWS známá persona, která dříve hrávala za reprezentaci. Vykopává Jiří Holeček, někdejší výborný gólman a trojnásobný světový šampion, jenž sledoval zápas výběru Filipa Pešána proti Rusku. Utkání, které provázela řada českých chyb, jež nezůstaly bez potrestání, vyhráli Rusové 4:3. 77letý Holeček své krajany nešetřil.

„Udělali jsme zbytečné chyby, ale zároveň Rusové byli silnější na puku, rychlejší. Vyhráli zaslouženě. My si neuměli přihrát do gólové šance, měli spoustu ztrát, ruští hráči byli neustále blízko nás, moc nás nepouštěli z naší třetiny. Řekl bych, že to byla zoufalost.

Dostali jsme poměrně rychle gól, a to vždy ovlivní utkání, chvíli trvá, než se z toho vzpamatujete. Líbila se mi úvodní chvilka, první dvě střídání. To jsme byli aktivní, jenže pak přišla ta branka. Pak vždy trvalo, než jsme se vzpamatovali. Dokázali jsme se docvaknout, ale potom jsme zase měli puk v naší síti.

Soupeř na tom byl zkrátka lépe bruslařsky i silově. První formace nebyla tak výrazná, jak by měla být, moc se spolu nepotkávali – je vidět, že Jan Kovář, Jakub Vrána a Dominik Kubalík takto pohromadě nic neodehráli. Je to těžké, když se potkají pár dní předtím na tréninku a myslí si, že to bude klapat. Ale stejně mají hrát všechny čtyři útoky. V poslední třetině se mi líbil Kubalík. Víme, že je skvělý střelec, ale teď se dostával do mála šancí. Kolikrát vystřelil na bránu? Možná třikrát. Celkově jsme měli na můj vkus málo střel.

A vyjma Kubalíka, který měl i asistenci u gólu Jakuba Vrány, se mi nikdo nelíbil. Opravdu ne. Šimon Hrubec v bráně předvedl průměrný výkon, v předchozích přípravných zápasech chytal daleko lépe. Zkrátka Rusy neporazíte, když dostanete čtyři góly.

Nevím, jestli jsme schopní hrát rychlejší hokej, předvádět rychlejší kombinaci. Úplně si nemyslím, že bychom to zvládli zlepšit. I když jsme minulý týden porazili Rusko na Českých hokejových hrách 4:0, soupeř byl lepší – jen měl špatného brankáře, který pustil příliš gólů. To byla gólmanská ostuda. Skrze to jsme byli v zápase.

Možná tady byla nějaká velká očekávání na základě přípravy, kdy Češi vyhráli devět zápasů v řadě, ale nemůžete hledět pouze na výsledky, musíte pořádně sledovat také hru.

Příště hrajeme se Švýcarskem, podle mě to bude vyrovnaný zápas. Už to není jako dříve, že bychom měli vyhrát v klidu 5:1. Švýcaři v posledních letech narostli, zato my ne. Spíše jsme šli zpátky. Jágrova generace je už pryč.“

Tagy:
Dominik Kubalík hokej mistrovství světa v hokeji sport česká hokejová reprezentace Šimon Hrubec MS v hokeji 2021 ruská hokejová reprezentace Jiří Holeček