Koho sledovat na hokejovém MS? Českého snajpra, kapitána ďáblů nebo železného Rusa

Rozhodně není nadcházející hokejové mistrovství světa v Rize tím šampionátem, který bude mít historicky nejlepší obsazení. Největší hokejové celebrity zůstaly v zámoří. Přesto se na ledě v Lotyšsku v následujících dnech bude pohybovat několik velmi zajímavých hráčů. Redakce CNN Prima NEWS vybrala pět těch nejvýraznějších.

Že by soupisky nejlepších reprezentací pro rižské MS budily respekt? To se říct rozhodně nedá. Dream team ani jeden z trenérů do lotyšské metropole nepřivezl. I kvůli tomu, že naprostá většina největších hokejových hvězd má stále práci v kanadsko-americké NHL, kde probíhá první kolo play-off.

Platí to třeba pro Alexandra Ovečkina, Austona Matthewse, Connora McDavida, Sidneyho Crosbyho, Nathana MacKinnona nebo Davida Pastrňáka. Navzdory absenci bostonského „Pasty“ lze konstatovat, že česká sestava nabízí více „atraktivna“ než kterákoliv jiná. Do redakčního výběru TOP pěti hráčů šampionátu se vešli dva svěřenci trenéra Filipa Pešána.

Dominik Kubalík (Chicago Blackhawks)

Po minulé sezoně by bylo Kubalíkovo zařazení do seznamu ještě oprávněnější. Ve 24 letech vtrhl jako nováček do NHL a vyloženě exceloval. V ročníku, který zkrátila pandemie koronaviru, nasázel v dresu Chicaga Blackhawks hned 30 branek (k tomu měl 16 asistencí) a rychle si pověst snajpra, jenž úspěšně pálí ze všech pozic, přenesl z Evropy i do zámoří. Další čtyři branky přidal v play-off. Dokonce se dostal do nominace na Calder Trophy, tedy cenu pro nejlepšího novice kanadsko-americké soutěže. Už jen zařazení mezi tři finální kandidáty byl velký zářez. V této anketě totiž bývají zvýhodňováni teenageři či čerství dvacátníci, kteří prošli draftem v předchozích dvou letech.

Snová první sezona zajistila plzeňskému rodákovi sympatickou smlouvu na 3,7 milionu dolarů za rok. Druhý ročník v NHL už nebyl tak produktivní jako předchozí (38 bodů), přesto se dá predikovat, že Kubalík by měl být oporou české reprezentace v Rize a patřit mezi největší hvězdy celého mistrovství.

Bývalý útočník Plzně nebo švýcarského týmu Ambri-Piotta se představí na svém třetím dospělém světovém šampionátu. Doposud v rámci největší reprezentační akce odehrál 18 zápasů a zaznamenal 20 bodů.

Ivan Provorov (Philadelphia Flyers)

Čeští fanoušci by si přáli v Lotyšsku vidět spíše jeho spoluhráče z Philadephie Jakuba Voráčka, ale ten se z rodinných důvodů Filipu Pešánovi omluvil. A tak mohou mít radost ruští příznivci – v nepříliš našlapaném kádru „sborné“ je Ivan Provorov zřejmě nejvýraznější postavou.

V NHL právě odkroutil svoji pátou sezonu. Flyers si momentálně 24letého odchovance Lokomotivu Jaroslavl vybrali v roce 2015 v prvním kole draftu ze sedmé pozice. Zejména jeho druhý ročník v elitní zámořské soutěži byl na obránce nadstandardní – 41 bodů. Poslední sezona mu přinesla „jen“ 26 bodů, ale je třeba dodat, že výjimečně obnášela jen 56 zápasů, ne klasických 82. Dá se označit za železného muže zámoří. Doposud mohl v NHL odehrát v součtu základní části a play-off 394 utkání. Nevynechal jediné.

V každém dosavadním ročníku v NHL také vévodil týmové statistice času stráveného na ledě. Naposledy to v průměru dělalo 24 minut a 59 vteřin na zápas, druhý Travis Sanheim měl o tři minuty méně.

Provorov okusí velké mistrovství světa podruhé v kariéře. Předtím reprezentoval v roce 2017 na šampionátu pořádaném Německem a Francií. Rusku pomohl třemi asistencemi k zisku bronzové medaile.

Filip Hronek (Detroit Red Wings)

Klenot české obrany, možná celého mistrovství. Když před dvěma lety vyrazil na světový šampionát podruhé v kariéře, bylo z toho místo v all-star týmu turnaje. Direktorát MS na Slovensku Hronka dokonce označil za vůbec nejlepšího obránce celé akce. Dosáhl na 11 bodů za tři góly a osm asistencí.

Za 10 zápasů během posledního reprezentačního turnaje zvládl dát více gólů než během celé letošní sezony v NHL. Trefil se pouze dvakrát, a to ještě při power-play soupeře do prázdné brány, ale k tomu přidal pěkných 24 asistencí. Tento počin mu netypicky stačil k tomu, aby se stal nejproduktivnějším hráčem Detroitu Red Wings za uplynulý ročník.

Z nejbodovějších hráčů jednotlivých týmů v NHL byl nejméně bodový, ale i tak je to pro královéhradeckého rodáka pěkná vizitka, pro detroitský management pak důvod k zamyšlení. Hronek se zároveň po boku švýcarského beka Romana Josiho z Nashvillu Predators stal jediným obráncem, který vyhrál týmové bodování.

Že by mohla přijít forma jako na předchozím šampionátu, naznačil Hronek už minulý týden během Českých hokejových her. Prokazoval ohromný přehled ve hře a přípravu na MS okořenil třemi body.

Jason Robertson (Dallas Stars)

Ze všech zařazených hráčů jde o nejméně známé jméno. V 21 letech jede Američan na své první mistrovství světa. Před rokem o něm až na zapálené hokejové fanatiky mnoho lidí neslyšelo. Dallas po Robertsonovi sáhl v draftu 2017, ale nepatřil mezi nejvýše postavené. Organizace si ho totiž vybrala ve druhém kole na celkové 39. pozici.

Že ho čeká velká budoucnost, naznačoval už v juniorské soutěži OHL – například v sezoně 2018–2019 odehrál za celek Niagara IceDogs 38 zápasů, ve kterých bral 79 bodů a dostal se nad hranici dva body na utkání. I přes velkou produktivitu ale zůstával dlouhou dobu Dallasem opomíjen. Až loni si připsal debut, ovšem celkově zasáhl do tří zápasů a pro play-off zůstal mimo hru.

Pro rok 2021 se zase vrátil, byl napsán na soupisku prvního duelu Stars v sezoně s opožděným lednovým startem. Napřed neoslnil, ale zanedlouho byl opět zařazen do sestavy a pořádně se rozjel. Během 51 zápasů posbíral 45 bodů, což je na nováčkovský ročník famózní bilance. I proto patří Roberston mezi kandidáty na zisk Calder Trophy, byť má silnou konkurenci zejména v podobě Kirilla Kaprizova, útočníka Minnesoty Wild.

Nico Hischier (New Jersey Devils)

Mezi hlavní favority skupiny A mistrovství světa patří Česká republika, Rusko a Švédsko. Nicméně rozhodně není radno podceňovat Švýcary, jak již několikrát ukázaly světové šampionáty.

Hlavním tahounem reprezentace země helvétského kříže by měl být kapitán New Jersey Devils Nico Hischier, který byl součástí draftu ve stejném roce jako Robertson. Vzhledem k tomu, jak moc se mu dařilo v zámořské juniorské soutěži QMJHL v dresu Halifaxu Mooseheads, dalo se čekat, že ve výběru bude postavený velmi vysoko. „Ďáblové“ ho také pak draftovali jako jedničku. Není překvapením, že na letošním MS skoupém na hvězdná jména bude jedinou volbou číslo 1.

NHL začal hrát 22letý Hischier hned pár měsíců po draftu, nováčkovská sezona 2017–2018 byla z bodového hlediska tou jeho zatím vůbec nejlepší za velkou louží. Z posledního ročníku si příliš mnoho neužil. Kvůli zraněné noze vynechal start soutěže, později ho přibrzdila obličejová zlomenina po zásahu pukem, kvůli které dohrával sezonu s mřížovaným krytem na helmě. Dohromady letos v NHL zvládl jen 21 utkání z 56 možných.

Jede na své druhé mistrovství – na předloňském šampionátu potvrdil roli lídra a zaznamenal devět bodů v osmi zápasech.

Tagy:
soutěž NHL CNN Prima NEWS Dominik Kubalík hokej mistrovství světa v hokeji Lotyšsko Dallas Stars Riga sport hráči Filip Hronek MS v hokeji 2021 Ivan Provorov Jason Robertson Nico Hischier sportovní soutěž Mistrovství světa v ledním hokeji Dinamo Riga