Proměna pěti týraných dobrmanů: Rodinka připomínala kostry plné červů

Útulek v Lanškrouně již několik let pečuje o psy v nouzi – nalezené, od majitelů, kteří se dostali do nouze, i týrané. Právě do poslední skupiny patří rodinka dobrmanů, která do útulku přišla o letošním prvním červnovém víkendu poté, co je Krajská veterinární správa odebrala majiteli.

Tři štěňátka, máma a pes. To byli od června noví obyvatelé útulku Pet Heroes Lanškroun. Rodinka pocházela z tak otřesných podmínek, že byla odebrána kvůli týrání, a bylo to na nich znát. Nedostatek péče, i takového základu jako je odčervení a pořádné krmení, se na nich ošklivě podepsal. „Vypadali jako kostry plné červů, štěňata měla částečně atrofované svalstvo, matka měla i střižené uši, třebaže je to v Česku zakázané,“ vzpomíná vedoucí útulku Renata Kristková. „Jejich stav byl děsivý. Samotné začervení bylo tak velké, že jsme s ním dlouho bojovali a bylo potřeba několika druhů léků,“ dodává.

Pejskům se díky péči útulku i veterináře začalo brzy dařit lépe, ale s následky týrání se potýkali ještě dlouhou dobu. U mámy štěňátek, Atheny, se později přišlo na problémy se štítnou žlázou. U štěňátek (Ariana, Aron, Ailin) krevní hodnoty zase ukázaly problémy se slinivkou a játry. Naštěstí po nasazení vhodných léků začala Athena kvést před očima a štěňata se také stabilizovala. Existuje sice riziko, že budou v budoucnu na problémy se slinivkou a játry citlivá, ale v tuto chvíli je nic netrápí.

„Jsme moc rádi, že léčba, třebaže dlouhá a náročná, jim pomohla. A je skvělé, že po tom všem mají všichni stále důvěru v lidi, nejen štěňátka, ale i máma Athena a pes Ares,“ komentuje situaci Renata.

Všichni dobrmani se postupně přesunuli do dočasných péčí, aby tak byl snazší jejich návrat k normálu, který nikdy nepoznali. Nyní již mají i nové domovy a na první pohled na nich není jejich minulost znát.

Útulek Pet Heroes Lanškroun patří k neziskové organizaci Pet Heroes z. s. Pečuje o pejsky a kočičky v nouzi, buď ty z ulice nebo od majitelů, kteří se dostali do nouze nebo se ke zvířatům nechovali hezky. Útulek navštěvují také praktikanti a praktikantky ze středních zemědělských škol.

Momentálně přijali do své péče i 15 koček z kauzy Chýnov, o které jsme vás informovali. „Do naší péče jsme přijali 15 koček. Všechny jsou hubené, podvyživené, začervené, mají průjmy, záněty očí, vylysané části srsti. Jsou odevzdané, některé se už ani nebrání... Teď je čeká karanténa a léčba. Musí také nabrat. Děkujeme všem útulkům a dobrovolníkům za spolupráci na místě. Ostatní kočičky jely právě do ostatních útulků. Jsme také rádi, že se nakonec ledy hnuly a došlo k úřednímu odebrání se vším všudy.“

Dnes probíhala akce v Chýnově, kde se odehrálo odebírání koček od paní, která je dlouhodobě týrala v maringotce a okolí....

Posted by Pet Heroes on Tuesday, October 25, 2022

Tagy: