Hamás oznámil, že souhlasí s dohodou o příměří. Podle Netanjahua Izraeli nevyhovuje

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a Katarem, oznámily v podvečer agentury s odvoláním na vůdce hnutí Ismaíla Haníju. Izraelští vyjednavači nyní podle tamních médií návrh zkoumají a posléze vydají oficiální prohlášení. Nejmenovaní izraelští činitelé však mezitím médiím sdělili, že jde o Egyptem vypracovaný „zmírněný“ návrh, který obsahuje pro Izrael nepřijatelné podmínky. Večer pak pak dohodu dle agentury Reuters odmítl i izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Představitel Hamásu posléze sdělil agentuře Reuters, že návrh zahrnuje příměří ve „třech fázích“, z toho každá by měla trvat 42 dní, jeho součástí je také obnova Pásma Gazy, návrat vysídlených Palestinců nebo výměna vězňů. Delegace hnutí podle něj brzy odcestuje do Káhiry k dalším jednáním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Írán se chce mstít arabské zemi, která pomohla Izraeli. Bouří se i její vlastní občané

Podle nejmenovaných zdrojů stanice Al-Džazíra by první fáze příměří podle dohody přijaté Hamásem zahrnovala mimo jiné stažení izraelských jednotek z pomyslné dělící linie mezi severem a jihem Pásma Gazy, druhá fáze úplné stažení izraelských vojsk z oblasti a trvalé zastavení bojových operací a třetí fáze ukončení izraelské blokády Pásma Gazy.

„Víme, že jde o plán rozdělený do několika fází, který je založený na výměně rukojmích a vězňů jako součást příměří,“ napsal analytik stanice Al-Džazíra. Druhá fáze by podle něj měla znamenat další výměny vězňů a rukojmích a třetí fáze už spíše obnovu válkou zničeného Pásma Gazy.

Šéf Hamásu Ismaíl Haníja v pondělí v podvečer SELČ telefonoval s katarským premiérem Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním a šéfem egyptské rozvědky Abbásem Kamelem, kterým oznámil souhlas s návrhem. Agentura AFP záhy informovala o „projevech radosti“, které v Pásmu Gazy vypukly.

Večer nicméně izraelský premiér Netanjahu podle agentury Reuters uvedl, že dohoda neplní izraelské požadavky. Izrael ale bude podle něj dál pokračovat v jednáních. Válečný kabinet mezitím jednohlasně vyjádřil podporu pokračování vojenských operací v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Armáda podle serveru The Times of Israel (ToI) v pondělí večer „cíleně udeřila“ na pozice Hamásu v Rafáhu. Palestinská média rovněž informují o vzdušných úderech v oblastech, které izraelská armáda ráno nařídila evakuovat.

Krok záhy odsoudilo Jordánsko. Podle ministra zahraničí Ajmána Safádího diplomaté vynaložili ohromné úsilí, aby dotyčnou dohodu vytvořili. „Hamás učinil nabídku. Pokud se Netanjahu upřímně chce dohodnout, bude v dobré víře vyjednávat. Namísto toho teď ohrožuje dohodu bombardováním Rafáhu,“ uvedl Safádí. Rovněž saúdskoarabské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, kde varuje před „nebezpečími izraelské operace v Rafáhu.

Klid zbraní byl jen jednou

„Hamás až do (neděle) trval na tom, že dohodu přijme, pokud budou existovat silné záruky od zprostředkovatelů, především Američanů, že bude platit trvalé příměří. Silným signálem (uzavření dohody) pro mě bude, až vystoupí Katařané a veřejně prohlásí, že dohoda je na světě,“ dodal analytik Al-Džazíry.

Zprávy o možném pokroku v jednáních o klidu zbraní, které už měsíce váznou, přišly jen hodiny poté, co izraelské letectvo začalo shazovat letáky s arabským textem, které vyzývaly asi 100 tisíc Palestinců k evakuaci Rafáhu  města na jihu Pásma Gazy, kde se podle prohlášení izraelské vlády skrývají poslední jednotky Hamásu. Armáda tam proto plánuje pozemní operaci, od jejíhož spuštění ale Tel Aviv kvůli očekávaným dopadům na civilisty opakovaně odrazuje řada zemí včetně Spojených států.

Boje v Pásmu Gazy, které začaly loni 7. října, dosud přerušilo jen jedno, týden trvající příměří na konci listopadu.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Izraeli kryl v noci záda dřívější nepřítel. Vedle Američanů pomohli Francouzi i Britové

Tagy:
Izrael Pásmo Gazy Hamás Ismáíl Haníja