Prorazili jsme ruské linie. Postup bude rychlejší, řekl ukrajinský velitel a označil další cíl

Ukrajinští obránci poblíž Bachmutu, 17. června 2023

Ukrajinští vojáci věří, že se jim na jižní frontě podařilo prolomit nejsložitější obrannou linii Rusů, a jejich postup k Azovskému moři se tak nyní značně zrychlí. Agentuře Reuters to v sobotu řekl velitel s přezdívkou Skala. O proražení ruských linií hovořil v pátek také poradce ukrajinského prezidenta Michajlo Podoljak a podobně se vyjádřil i vrchní velitel pozemních ozbrojených sil generál Valerij Zalužnyj.

Ukrajinci ve středu vztyčili vlajku ve znovudobyté obci Robotyne, která se nachází přibližně 10 kilometrů jižně od města Orichiv v Záporožské oblasti. „Tam ale rozhodně nekončíme,“ uvedl Skala, který si říká podle praporu, jemuž velí. „Další na řadě je Berďansk. Řekl jsem svým bojovníkům jasně, že naším cílem není Robotyne, ale Azovské moře,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo zničil plynovod Nord Stream? Nové stopy vedou na Ukrajinu, Rusové by to prý nezvládli

Z Robotyne je to do Rusy okupovaného Berďansku, což je přístav u Azovského moře, přibližně 100 kilometrů. Skala je přesvědčený, že dosažení kýženého města nebude jeho mužům trvat zas tak dlouho. „Prošli jsme zaminovaným územím. Dostáváme se teď k liniím, přes které můžeme projít. Jsem si jistý, že odtud už budeme postupovat rychleji,“ řekl.

Právě rychlost ukrajinské protiofenzivy čeří v posledních týdnech vody mezi Kyjevem a Washingtonem. Američané měli na Ukrajince naléhat, aby nerozptylovali své úsilí a soustředili se na prostor severně od Tokmaku v Záporožské oblasti ve směru k Azovskému moři a aby překonali první linii ruské obrany, která je obecně považována za nejobtížněji prolomitelnou.

Právě to se podle některých ukrajinských představitelů v posledních dnech povedlo. Mimo velitele Skaly o prolomení ruské obrany mluvil také Podoljak. „Ruské obranné linie se začínají hroutit. Ukrajinská armáda postupuje na jih a je zase o krok blíže tomu, aby ovládla pozemní koridor na Krym,“ uvedl v pátek. V podobném duchu se podle listu The Wall Street Journal vyjádřil směrem k americkým činitelům také Zalužnyj.

Rovněž podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova jde vše podle plánu. „A každý, kdo je do tohoto procesu skutečně zapojen, o tom ví,“ řekl v rozhovoru pro německý deník Bild. Poznamenal také, že realita se značně liší od filmových zpracování. „Nemluvíme o žádném hollywoodském trháku,“ dodal.

Ukrajinci se tento týden vylodili na Krymu, podívejte se na video z tajné akce:

Tagy:
válka Ukrajina Krym obrana postup Azovské moře Kyjev prolomení Orichiv Záporožská oblast Valerij Fedorovyč Zalužnyj