Ukrajinci o krok blíže Krymu? Ruské linie se hroutí a postupujeme, tvrdí Zelenského muž

Ukrajinský voják sleduje práci raketometu Grad poblíž Bachmutu.

Obranné linie Rusů se začínají hroutit a okupanti jsou na pokraji ztráty strategických pozic, tvrdí Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle něj Ukrajinci na jihu postupují a jsou o krok blíže ovládnutí koridoru na Krym. Toto prohlášení přichází v době, kdy prosakují informace o nespokojenosti amerických představitelů s průběhem ukrajinské protiofenzivy.

„Ruské obranné linie se začínají hroutit. Ukrajinská armáda postupuje na jih a je zase o krok blíže tomu, aby ovládla pozemní koridor na Krym,“ uvedl Podoljak na sociální síti X s tím, že Rusové jsou na pokraji ztráty strategických pozic důležitých pro zásobování. „Včetně železničních tras,“ upřesnil.

ČTĚTE TAKÉ: Těžké ztráty Rusů na Dněpru. Za 24 hodin jsme poslali ke dnu desítky okupantů, hlásí Ukrajina

Zelenského poradce v této souvislosti varoval před možnými následky. Podle něj se mohou zintenzivnit pokusy o zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu nebo přijít pokusy „třetích stran“ demoralizovat Ukrajince. „Mezitím ale ozbrojené síly pokračují,“ ujistil.

Podobná prohlášení se během trvání války těžko ověřují. O tom, že Ukrajinci jsou na pokraji průlomu ruských linií, nicméně mluví i velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Podle listu The Wall Street Journal to nedávno řekl americkým činitelům v reakci na intenzivní debatu o strategii a taktice s cílem oživit pomalou ukrajinskou protiofenzivu, kterou prý američtí a ukrajinští činitelé vedou v zákulisí už několik týdnů. V pátek pak Zalužnyj varoval před probíhajícím přeskupením ruských sil a možností útoku směrem na Lyman a Kupjansk.

Američané v poslední době naléhali na Ukrajince, aby nerozptylovali své úsilí a soustředili se na prostor severně od Tokmaku v Záporožské oblasti ve směru k Azovskému moři a aby překonali první linii ruské obrany, která je obecně považována za nejobtížněji prolomitelnou. Kyjev v posledních týdnech provedl určité úpravy, ale obě strany se stále neshodují v tom, jak vylepšit situaci v omezeném čase, který mají před příchodem zimy k dispozici, píše deník.

Ukrajincům se tento týden v rámci speciální operace podařilo vylodit na Krymu. Na záběry z akce se můžete podívat zde:

Tagy:
válka Ukrajina Krym postup Rusko Azovské moře Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Mychajlo Podoljak Valerij Fedorovyč Zalužnyj