Prorocká města, kde dokážou uhodnout prezidenta. Koho budou volit ve Veselí nad Lužnicí?

V některých obcích výsledky voleb v minulosti téměř vždy odpovídaly tomu, jak nakonec volila celá Česká republika. Redakce CNN Prima NEWS ve spolupráci s agenturou STEM přináší jejich přehled. Do přezdívaných „věšteckých nebo prorockých obcí“ spadá také Veselí nad Lužnicí, kam zamířila reportérka Veronika Rohlíčková. Koho budou místní letos volit a jaký by měl podle nich prezident být?

Dlouhé roky platí, že jak dopadnou volby ve Veselí nad Lužnicí, tak v konečném výsledku volí celá Česká republika. V roce 2013 zvítězil ve druhém kole Miloš Zeman ve Veselí s 55,5 % hlasů. V celé republice obdržel 54,8 % hlasů.

V roce 2018 opět vyhrál Zeman. Ve Veselí nad Lužnicí získal 39,6 % hlasů, v celém Česku 38,2 %. Ve druhém kole byl rozdíl ještě menší. Zeman obdržel 52,1 %, v celé republice jej volilo 51,4 % voličů.

Jihočeské městečko na soutoku řek Lužnice a Nežárky znají hlavně vodáci a cyklisté. Ve Veselí nad Lužnicí žije přibližně 6 300 obyvatel, a ti, kteří vyhrávají volby tady, vítězí často v celé republice. „To vážně? O tom nevím, jsem ve Veselí krátce, uvidíme,“ uvedl oslovený muž. Další místní doplnili, že podle něj se městečko ničím nevymyká „běžnému vzorku“ obyvatel.

Stanice Veselí nad Lužnicí je důležitým železničním uzlem. V prosinci roku 1918 se tady zastavil tehdejší prezident Tomáš G. Masaryk. Kdyby tudy projížděla hlava státu v roce 2023, koho by nejraději viděli místní z vlaku vystupovat? „Babiše. Ať je jaký chce, myslím si, že tam patří,“ uvedla oslovená postarší žena.

„Volby jsou opičárna“

Ne každý s ní však ve Veselí nad Lužnicí souhlasí. „Mým favoritem je generál Pavel, je to sympatický člověk. Babiše nepreferuji a Nerudovou zas až tak dobře neznám jako například Pavla,“ mínil oslovený muž.

Jak se říká, sto lidí, sto chutí. A i tady se najdou lidé, kteří mají na českou politickou scénu vyhraněný názor a k volbám nepůjdou vůbec. „Nepůjdu volit, už nechodím spoustu let. Pro mě je to opičárna,“ prohlásila oslovená žena. Někteří ještě nejsou stoprocentně rozhodnutí, komu dají svůj hlas. O vlastnostech, které by měl prezident České republiky mít, ale mají veselští jasno. „Aby nebyl politicky zaujatý a lidi spojoval, nikoliv rozděloval,“ myslí si jiná oslovená žena.

Další doplnili, že budoucí hlava státu by měla být chytrá a něco pro republiku udělat. „Měl by stát za lidmi, za občany České republiky,“ dodal jeden z místních obyvatel. Stejně tak by neměla prezidentovi podle lidí ve Veselí nad Lužnicí chybět opravdovost, zdravý rozum a nezkažený charakter.

Tagy: