Komentátorky: Když se Babiš rozčílí, plácá slovensko-česky. Superdebatu vyhrál, byť nepřišel

Když se expremiér Andrej Babiš rozčílí, plácá páté přes deváté a slovensko-česky. Ze superdebaty na CNN Prima NEWS ale vytěžil nejvíce, třebaže ani nepřišel do studia, shodly se komentátorky Karolina Stonjeková a Barbora Zykmundová ve Zprávách Plus. Pro jeho hlavní protikandidáty – generála Petra Pavla a ekonomku Danuši Nerudovou – bylo středeční vysílání soubojem o nerozhodnuté voliče i o postup do dalšího kola s předsedou hnutí ANO. Babišova výbušná povaha by mu ale v debatě mohla uškodit, proto záleží na jeho oponentech, nakolik ho zvládnou vytočit.

„Dalo by se říct s trochou nadsázky, že debatu vyhrál Andrej Babiš. Vůbec nepřišel a tím pádem dal možnost svým dvěma hlavním oponentům, aby konečně šli pořádně do sebe – aby se mezi nimi odehrál souboj o to, kdo spolu s ním postoupí do druhého kola,“ uvedla ve vysílání Stonjeková.

Podle ní se Pavel s Nerudovou vyhýbali větším přímým konfrontacím, z televizního duelu vyšel nicméně o něco lépe generál a pravděpodobně přesvědčil více lidí, kteří stále nebyli rozhodnutí, komu dají svůj hlas do volební urny.

Podobnou optikou se dívá na superdebatu také redaktorka a komentátorka CNN Prima NEWS Barbora Zykmundová. „Snažili se trošku upozorňovat, že tam s nimi Andrej Babiš není. Určitě by bylo zajímavější, kdyby se tam spolu hádala celá trojice. Je ale vidět, že spolu Nerudová s Pavlem bojují o to, kdo z nich postoupí dále. Babiš má obrovskou výhodu v tom, že si může dovolit nejít do debaty,“ navázala na téma Zykmundová.

Zda expremiéra za hnutí ANO zviklá poslední prezidentská debata, bude záležet na tom, nakolik se připraví na své hlavní oponenty – přímému střetu s Pavlem i Nerudovou se po celou dobu vyhýbal.

„Andrej Babiš je výbušný. Víme, že když se opravdu rozčílí, plácá páté přes deváté a slovensko-česky. Tohle by mu uškodilo. Záleží tedy i na tom, jak moc se podaří protikandidátům ho rozčílit,“ popsala jeho náturu redaktorka CNN Prima NEWS.

Poznamenala, že ačkoliv Babiš sliboval, že bude smířlivější a nenechá se snadno rozčílit, stále mu to příliš nejde.

„Když jsem s ním dělala rozhovor, byl spíše negativní a naštvaný. Říkala jsem si, že tohle nebude ta klidná síla, kterou deklaroval, že bude představovat,“ doplnila Zykmundová ve Zprávách Plus.

Ani podle komentátora MF Dnes Petra Koláře neskončila středeční superdebata na CNN Prima NEWS pro Nerudovou příliš hvězdně, spíše naopak. „Pokud se nestane zázrak a nezazáří někde jinde, můžeme udělat Danuši pápá. Nevypadala dobře, dopadlo to špatně. Generál Petr Pavel se nemusel nijak namáhat, ona se odrovnala de facto sama,“ řekl ve vysílání.

I on podotkl, že Babišova neúčast na superdebatách jeho boj o Hrad nijak zvlášť neovlivní. V tomto ohledu okoukal taktiku od Miloše Zemana, který už před pěti lety zvolil podobný postup.

„Pokud by v tom studiu byl, je pravděpodobné, že větší část té debaty by se nesla v duchu vymezování se Petra Pavla a Danuše Nerudové vůči Andreji Babišovi. On by na tom v podstatě neměl co získat. Zatímco takhle se Nerudová i Pavel museli věnovat sami sobě. Z toho i vznikla jejich konfrontace, ve které měl Pavel navrch,“ konstatoval Kolář.

Tagy: