„Prorocké obce“ opět trefily vítěze voleb. Kde byl nejpřesnější výsledek?

Rychnov nad Kněžnou, Jihlava, Hněvotín a Příbram. Místa, podle kterých bychom mohli odhadovat různé volební výsledky. Ten, kdo tam získal většinu hlasů, vyhrál nakonec volby v celém Česku. A odchylky od celorepublikového výsledku byly velmi malé.

Celková účast v Příbrami byla bezmála 72 procent. Pro Petra Pavla hlasovalo 60,4 procenta voličů a pro Andreje Babiše 39,6 procenta. A dalo by se říct, že i tentokrát se Příbram strefila. Protože kdo vyhrál v Příbrami, tak vyhrál na plné čáře v celém Česku.

Dalším z měst, kde se sledovalo, jestli trefí celorepublikový výsledek, je Rychnov nad Kněžnou. A jak to dopadlo? Petr Pavel získal 57,5 procenta a Andrej Babiš 42,5 procenta. „Zdá se mi to takové neskutečné, že je to nula procent jako odchylka, žádný hlas navíc, míň. Je to takové zvláštní,“ uvedl jeden z místních.

Volební místnosti v Jihlavě byly sečteny do půl hodiny od jejich uzavření. Na počet hlasů jednoznačně vyhrál Petr Pavel. „Já si myslím, že ten výsledek odpovídá Jihlavě, protože Jihlava je u dálnice, krajské české město,“ popsal jeden z místních. „Já jsem osobně čekal, že Petr Pavel vyhraje ale že vyhraje o tolik, to je pro mě překvapení. Jsem za to rád,“ doplnil další.

Výjimkou nebyl ani Hněvotín. Zatímco z prvního kola postoupili oba kandidáti s téměř stejným počtem hlasů, ve druhém kole už zvítězil Petr Pavel s výraznou převahou. Získal tady od voličů téměř 62 % hlasů.

Jestli výsada přesného odhadu vítěze voleb těmto městům zůstane, to se můžeme přesvědčit zase příští rok. To nás totiž čekají krajské, evropské a senátní volby.

Tagy: