PŘEHLEDNĚ: Auto, ochranka i poštovní známka. Na jaké výhody má Pavel nárok a co ho čeká?

Automobil s řidičem, ochranka, vysoký plat, doživotní renta, nové bydlení nebo portrét na poštovních známkách. Hlava státu má v České republice spoustu výhod, zároveň je na ni ale kladeno i mnoho povinností a odpovědnosti. Co nově zvoleného prezidenta Petra Pavla v následujících týdnech čeká a na co má nárok?

Plat

Prezident v současné době pobírá měsíčně 341 200 korun. To je o téměř 39 tisíc více než loni, od ledna totiž politikům v Česku platy vzrostly. To ale není všechno, nárok má i na víceúčelovou paušální náhradu. Ta letos dosahuje 235 200 korun měsíčně a použít ji může například na reprezentaci, administrativní práce nebo odbornou literaturu. Plat hlavy státu přitom sice podléhá zdanění, neodvádí se z něj ale zdravotní a sociální pojištění.

Před deseti lety, když do úřadu nastupoval Miloš Zeman, činil prezidentský plat 186 300 korun. Od té doby se zvýšil o 154 900 korun, což představuje nárůst o 83 procent.

K TÉMATU: OBRAZEM: Jak šel čas s Petrem Pavlem. Od skromných vojenských začátků po volební triumf

Ochranka

Nárok má Pavel i na osobní ochranku. Tu dostal hned poté, co vyhrál druhé kolo prezidentské volby. Bezpečnost hlavy státu zajišťuje Útvar pro ochranu prezidenta České republiky.

Prezidenta střeží zkušení policisté s dlouholetou praxí a kvalitní střelci každý den, tedy i o víkendech nebo svátcích. Každý člen týmu podstupuje pravidelně psychologická vyšetření a důkladné lékařské prohlídky. Vedle ochrany před případným útokem mají osobní strážci odpovědnost třeba i za to, aby si nový prezident neublížil sám.

Ochranu hlava státu navíc nemá jen po dobu pěti let, kdy bude vykonávat svou funkci, ale nárok na jednoho bodyguarda bude mít do konce života.

Doživotní renta

Až prezident po pěti nebo deseti letech skončí ve své funkci, na rozdíl například od poslanců nemá nárok na odchodné. Místo toho ale začne pobírat měsíční rentu, která je 50 tisíc korun. Ty mu bude stát vyplácet pravidelně až do konce jeho života. Renta je ze zákona splatná vždy do pěti pracovních dnů od počátku příslušného kalendářního měsíce.

Přijít o ni může jen v několika málo případech, a to například když by byl odsouzen za úmyslný trestný čin. Ztratit pravidelný měsíční příjem by mohl také v případě, že by se stal poslancem, senátorem, členem vlády, vedení Nejvyššího kontrolního úřadu či soudcem, zasedl v bankovní radě ČNB nebo byl vybrán za ombudsmana.

Peníze na kancelář i asistenta

Doživotní renta ale není z finanční stránky jediné, na co má prezident po odchodu z funkce nárok. Kromě toho ještě měsíčně pobírá dalších 50 tisíc korun jako víceúčelovou paušální náhradu, která kryje zejména nájemné kanceláře nebo odměnu pro asistenta.

Auto i s řidičem

Hlava státu má rovněž nárok na služební auto s řidičem. Jezdit v něm může ale i sama, a to jak kvůli výkonu funkce, tak i k osobním potřebám.

Také vozidlo má prezident k dispozici i po skončení svého mandátu. Využívat ho může buď v rámci služeb ochranky, nebo jej může mít samostatně. A to buď s řidičem, nebo bez.

Bydlení

Pavel má hlášené trvalé bydliště v Černoučku na Litoměřicku. CNN Prima NEWS ještě před zvolením říkal, že by i po zvolení do funkce nejradši zůstal bydlet doma. „Myslím, že prezident je první mezi rovnými. Není nikde dáno, že by musel bydlet na Hradě nebo někde na zámku,“ zdůraznil. Opakovaně uvádí, že funkci chce vykonávat civilně, bez zbytečné okázalosti.

Po inauguraci by se ale mohl přestěhovat na Pražský hrad, kde jsou hned tři místa přizpůsobená k bydlení. Těmi jsou dva byty nebo Lumbeho vila, která je nedaleko Pražského hradu na Brusnici u Jeleního příkopu. Za prezidenta Václava Havla sloužila jako reprezentační ubytování pro oficiální státní návštěvy, v roce 2004 ji ale Václav Klaus přebudoval na sídlo prezidenta. Vilu užíval i Zeman, který však v poslední době pobýval hlavně na zámku v Lánech. I ten bude mít Pavel k dispozici.

Telefon

Hlava státu má k dispozici také dvě telefonní stanice.

Bezplatná zdravotní péče

Prezident si sám neplatí ani zdravotní péči a služby, i to mu kryje státní rozpočet.

Dovolená

Volno si prezident může vzít, kdy chce. Musí být ale připraven kdykoli vykonávat rozhodnutí, která s jeho úřadem souvisí. Zeman například rád trávil začátek léta na Vysočině.

Imunita

Prezident má po dobu výkonu svého mandátu imunitu. Nelze jej tak během pěti let zadržet, trestně stíhat ani stíhat pro přestupek nebo jiný správní delikt.

Klíče od korunovačních klenotů

Podle tradice je prezident také jedním ze sedmi držitelů klíčů ke korunovačním klenotům.

Poštovní známka a portrét

Prezident má možnost mít portrét na poštovních známkách a jeho oficiální fotografie tradičně visí na stěnách ve třídách škol nebo na úřadech a dalších veřejných místech.

Kdy se bude Pavel fotografovat, zatím není jasné. Portrét na poštovních známkách možná mít dokonce ani nebude.

„Mně se mnohem více na známkách líbí motivy našich hradů, zámků, případně přírodních krás než jednotlivých politiků. Myslím si, že by to tak mohlo zůstat,“ prohlásil v rozhovoru pro Radiožurnál.

Setkání se Zelenským a dalšími státníky

Prezident má v Česku roli především reprezentativní. Pravidelně se setkává s nejrůznějšími státníky a reprezentuje naši zemi navenek. Pavel už oznámil, že se chystá vycestovat například na Slovensko nebo do Polska.

V plánu má ale například i cestu na Ukrajinu. V neděli po volbách si volal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který poděkoval jemu osobně i Čechům za podporu Ukrajiny po napadení Ruskem a pozval ho na návštěvu země.

Kyjev by chtěl Pavel navštívit společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou na jaře, tedy ještě před summitem Severoatlantické aliance (NATO). Mimo jiné se pravděpodobně zúčastní právě i vrcholného setkání aliance, které se uskuteční v červenci ve Vilniusu.

Cesty do krajů

V nedělní Partii Terezie Tománkové nově zvolený prezident také řekl, že ještě před březnovou inaugurací chce vyrazit do Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. V těchto třech regionech, nejvíce zasažených dřívějšími i současnými krizemi, vyhrál ve volbách jeho soupeř, šéf ANO Andrej Babiš. Pavel chce v krajích čerpat náměty pro jednání s vládou. Od pondělí prý začne pracovat na složení svého týmu, který si přivede na Hrad, ale i na programu či přípravě výjezdů do regionů.

Kladač věnců i vyznamenání

Prezident také pravidelně klade věnce během státních svátků a účastní se různých ceremoniálů. Mezi jeho pravomoci patří například i to, že uděluje státní vyznamenání. Na začátku roku mívá novoroční projev.

Tagy: