Proslavil ji film Prázdniny v Římě, byla autem i vrtulníkem. Vespa slaví 75 let

Známý módní skútr Vespa slaví 75. narozeniny. Od roku 1946 se ho prodalo na 19 milionů kusů. Snad i díky slávě, kterou mu zajistil klasický film s Audrey Hepburnovou. Značka se dnes prodává v 83 zemích světa včetně České republiky.

Sembra una vespa! – tedy přeloženo do češtiny: Vypadá jako vosa! To prý zvolal Enrico Piaggio, syn zakladatele známé značky italských motocyklů, která dodnes nese jeho jméno. Tím se také začala psát historie nejslavnějšího skútru na světě. Stalo se to v roce 1946, když si průmyslník prohlížel nový motocykl původně označený jako Piaggio MP6. Nešlo tehdy ale o módní záležitost. Měl se místo toho stát levným dopravním prostředkem pro všechny a rozpohybovat tak válkou zpomalenou Itálii i její ekonomiku.

Stroj vycházel ze staršího modelu, který chtěl ještě před druhou světovou válkou podnikavý Piaggio nabídnout italské armádě. Než s ním ale stačil zaznamenat úspěch, přišel mír a bylo po obchodu. Zbývalo jediné – nabídnout stroj lidem, kteří si nemohli dovolit osobní auto.

Inspirace v letectví

Oblé tvary skútru, tak trochu kopírující styl v soudobém letectví (Piaggio za války stavěl letadla pro Mussoliniho), působily až příliš futuristicky. Nakonec ale zvítězila nízká cena a také plochá podlaha. To byl hit, díky němuž si Vespu začaly pořizovat krásné Italky. Už v roce 1947 prodal Piaggio 2 500 skútrů.

Velkým zlomem pro něj byla účast skútru v jednom z nejslavnějších filmů historie. Prázdniny v Římě přišly do kin v roce 1953. Gregory Peck a Audrey Hepburnová v něm jezdili na Vespě, jež se ihned stala legendou. Mimochodem – Vespa během své existence měla řadu podob, včetně vojenského speciálu, autíčka pro nenáročné řidiče, a dokonce miniaturního vrtulníku.

Jak některé zajímavé modely Vespy vypadaly, se můžete podívat v následující fotogalerii:

Dnes už Vespa rozhodně není levnou značkou. Koncern Piaggio, pod jehož křídla dodnes spadá, nyní logicky těží z její popularity, a tak její stroje spadají spíš do luxusní kategorie. Přesto patří pořád k velmi oblíbeným jednostopým „přibližovadlům“. Aktuálně se prodává v 83 zemích světa včetně Česka a k 75. narozeninám se jí podařilo vyrobit skútr s pořadovým číslem 19 milionů. V úvodu článku se můžete podívat na video, které vzniklo před pěti lety k 70. narozeninám Vespy.

Tagy: