„Perník“ vařili u sebe doma. Policie rozbila rozsáhlou síť dealerů na Chomutovsku

Kriminalisté ze speciálního ústeckého protidrogového týmu rozprášili během několika dnů rozsáhlou síť dealerů na Chomutovsku. Ti u sebe doma vyráběli a následně prodávali pervitin. Všem teď hrozí vysoké tresty vězení.

Dealeři byli dopadeni během zásahu TOXI týmu v rodinném domě na Chomutovsku. Policisté je vyrušili přímo ve chvíli, kdy vyráběli metamfetamin, známý jako pervitin, lidově „perník“.

Před kriminalisty chtěli oba muži ve věku 44 a 52 let uprchnout zadním vchodem přes zahradu. To se jim ale nepodařilo. „Starší muž byl zadržen v zahradním domku a mladšího muže policisté zadrželi v trávě, kde se před nimi schovával,“ uvedla policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Policie při razii zadržela také jejich družky a dalšího podezřelého muže. V domě to vypadalo jako v laboratoři na chemické pokusy. Kromě sáčků s pervitinem zabavili detektivové také bohaté příslušenství. „Na místě zajistili kompletní varnu pervitinu včetně chemikálií potřebných pro výrobu této drogy,“ řekla mluvčí.

Při druhém zátahu ústeckého TOXI týmu spadla klec na mladý pár, který podle vyšetřovatelů minimálně rok zásoboval pervitinem desítky narkomanů. I v tomto případě měli drogy vyrábět u sebe doma. „Byli obviněni muž a žena ve věku 37 a 28 let, také z Chomutova. Ti měli distribuovat pervitin přímo v místě svého bydliště,“ okomentovala druhý případ Glogovská.

Nejrozšířenější droga v kraji

Pervitin patří mezi psychostimulancia, tedy drogy stimulující psychiku. Je vysoce návykový. „Má samozřejmě vliv na kardiovaskulární systém, poškozuje játra, má spoustu negativních účinků na psychiku, různé toxické psychózy a různé toxické stereotypy,“ vysvětlil Karel Fiala, terénní pracovník z Mostu. V Ústeckém kraji je pervitin nejrozšířenější drogou. „Jednak je to proto, že je docela levná, a dále je docela jednoduché ji vyrobit, a to i v malých varnách, které jsou docela nenápadné,“ dodal Fiala.

Vyšetřování obou případů i nadále pokračuje. Čtyřem obviněným hrozí tresty v rozmezí pěti až deseti let vězení.

Tagy: