Hadr ucpal v Ústí protipovodňovou vanu za stovky milionů. Valící se voda zaplavila silnici

Velké dopravní komplikace čekaly ve čtvrtek ráno na řidiče v Ústí nad Labem. Řeka Labe se tam vylila na silnici do protipovodňové vany, a policisté tak museli uzavřít hlavní tah vedoucí z Lovosic přes Ústí do Děčína. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přijalo za incident zodpovědnost, jeden z jeho zaměstnanců prý zanedbal údržbu vany za 700 milionů korun. Podle zasahujícího potápěče ji zřejmě ucpal hadr.

„Povodňová klapka, která má zajistit právě zamezení průniku vody ze zvednutého Labe, přestala být funkční. Vina je na Ředitelství silnic a dálnic, omlouváme se všem Ústečanům,“ uvedl mluvčí ředitelství Jan Rýdl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tuhé mrazy dorazí už o víkendu. Teploty spadnou v noci k -15 °C, kde bude sněžit?

Vybudovaná protipovodňová vana stála 700 milionů korun. Ve správě ji má stejně jako přilehlou silnici právě ŘSD. Podle Rýdla pracovník, který měl technický stav vany na starosti, zanedbal údržbu. „Už není naším zaměstnancem,“ dodal Rýdl.

Na místě zasahoval potápěč ze specializované firmy, který zpětnou klapku zkontroloval. „Vypadalo to, že je tam nějaký hadr nacuclý do zpětné klapky. Odstranil jsem ho, už by to mělo fungovat,“ řekl potápěč Jan Herget.

Klapka je v současnosti podle ŘSD uzavřená a voda už na silnici neteče. Hasiči tak vodu v následujících hodinách začnou odčerpávat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Velká voda ohrožuje Český Krumlov. Povodňový stav platí na desítkách míst v republice

Tagy: