Prouza: S další vlnou koronaviru je třeba počítat, vláda ať se poučí v zahraničí

Tomáš Prouza

Vláda řeší možnost znovuotevření obchodů a restaurací díky zlepšující se situaci s pandemií koronaviru. Dojde na rozvolnění opatření? Neotočí nakonec vláda? A na co by se měli Češi v nadcházejících měsících připravit? Hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS byl prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

„Všichni musíme počítat s tím, že přijde nějaká další vlna,“ prohlásil ve vysílání pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS Prouza. Prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu ČR říká, že je lepší být připravený i na ty nejhorší scénáře.

Aktuálně se přitom řeší možné znovuotevření obchodů a celkové rozvolnění opatření, jelikož protiepidemický systém (PES) vykazuje údaje, podle nichž by na uvolnění mělo dojít. Sám Prouza si však není jistý, že by se od nadcházejícího týdne obchody znovu otevřely. „Bylo vidět, jak dneska už někteří ministři začali couvat z toho slibu, který dávali ještě v pondělí. Mluvili o tom, že se posouváme do oranžového (třetího) stupně. Dneska najednou ministr zdravotnictví a vnitra začali couvat. Ten strach z toho, co se stane, jenom ještě znovu vzrostl,“ řekl Prouza v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Situace, že by se znovu musely zavírat obchody, podle Prouzy může opět nastat. „Bojím se, že si to musíme umět představit,“ řekl prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu ČR. Pomoci by sice mohla vakcína, ale na ni si budeme muset ještě nějaký čas počkat.

Vláda již od jara přišla s mnoha opatřeními v boji proti pandemii koronaviru. Řada lidí je během posledních měsíců napadala. Podle Prouzy jim většinou nerozuměli, protože v nich vláda zanechala nelogické věci. Prouza však říká, že vláda nemusí žádná nová pravidla vymýšlet. „Stačí, když se podívá do zahraničí,“ dodal.

Tagy: