Prouza: Žádná jiná vláda nedala lidem tolik předvolebních dárečků, ceny značně porostou

Tomáš Prouza

INTERVIEW 23.9.2021

Česko zažívá inflační šok, ceny rostou nejrychleji za 13 let. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy na tom má vláda zhruba třetinový podíl. „Zvyšovat platy státním zaměstnancům nemá smysl, roztáčíme tím inflační spirálu. Počátek nového roku přinese šok,“ řekl v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

Inflace v srpnu stoupla meziročně na 4,1 procenta. Zdražují potraviny, benzin, energie, stavební materiál i nemovitosti. I když někteří politici v tomto ohledu kritizují vládu, podle Tomáše Prouzy je zrychlení inflace globálním jevem, který trápí prakticky všechny ekonomiky světa.

Přesto ve vysílání CNN Prima NEWS naznačil, že se kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně zvyšování platů státním zaměstnancům, které nejvíce prosazuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), chová populisticky.

„Vláda má na vysoké inflaci zhruba třetinový podíl. Zvyšovat platy státním zaměstnancům nemá smysl, roztáčíme tím inflační spirálu. Žádná česká vláda v historii nedávala lidem tolik předvolebních dárečků. V minulosti se voličům slibovalo, teď to vláda rovnou dělá,“ řekl Prouza.

Podle něj Čechy čekají velmi drahé Vánoce. „Nejvíce budou zdražovat energie. To Česká národní banka zvyšováním úrokových sazeb nijak neovlivní. Počátek nového roku přinese šok v energiích, potravinách i bydlení,“ řekl. Pro některé lidi může reálná inflace už teď výrazně překračovat 5 procent. Záleží na tom, jak mají sestavený inflační koš.

„Každý má inflaci jinou. Třeba mladí lidé dávají za bydlení třetinu z investičního koše, u těch už je inflace daleko vyšší než 5 procent,“ vysvětlil Prouza. Podle druhého hosta debaty, ekonoma Štěpána Křečka, vláda nedisponuje příliš mnoha nástroji, jak raketový růst cen zastavit.

„Mohla by snížit DPH či spotřební daň. Ani jednu věc asi neudělá. Věc je tedy na České národní bance a jejím zvyšováním úrokových sazeb,“ řekl. Proti zvyšování úrokových sazeb se však v neděli vyslovila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Je to naprosto její (ČNB, pozn. red.) kompetence, ale už rozpočtem 2022 startujeme plán konsolidace veřejných financí a nevím, jestli je úplně šťastné, že nastanou měnové restrikce. Nejsem z toho nadšená, i když rozumím, že inflace ČNB znervózňuje,“ uvedla ministryně. Guvernér ČNB Jiří Rusnok další zvýšení úrokových sazeb považuje v rámci boje proti inflačním tlaků za nezbytné.

Tagy: