Životní úroveň po volbách klesne. Investujte do nemovitostí či zlata, doporučuje ekonom

Lukáš Kovanda, ekonom

Česká republika patří mezi šest zemí Evropské unie s nejrychleji rostoucí inflací. Podle ekonoma Lukáše Kovandy by lidé měli své úspory investovat tak, aby jejich peníze neztratily na kupní síle. „Snažil bych se investovat do zlata, akcií či nemovitostí,“ zmínil v pořadu Jak volí vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Ceny v Česku rostou nejrychleji od roku 2012. Zdražují potraviny, benzin, energie, stavební materiál i nemovitosti. Inflace v srpnu stoupla meziročně na 4,1 procenta.

I když někteří politici v tomto ohledu kritizují vládu, podle Lukáše Kovandy je zrychlení inflace spíš globálním jevem. Přesto ve vysílání CNN Prima NEWS naznačil, že se kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně zvyšování platů státním zaměstnancům chová populisticky.

„Nemáme peníze na to, abychom inflaci pokrývali způsobem, že budeme navyšovat platy státním zaměstnancům. To beru pouze jako předvolební tah. Vláda by měla naopak propouštět, jinak ten obří dluh neutáhneme,“ zmínil Kovanda své obavy.

Hrozí energetická chudoba?

Důležitým úkolem pro novou vládu podle něj bude vyjednat s Evropskou unií nové podmínky ohledně takzvaného Green Dealu (Zelené dohody), tedy politických iniciativ Evropské komise, jejichž hlavním cílem je dosáhnout toho, aby Evropa byla v roce 2050 klimaticky neutrální.

Přechod na obnovitelné a pro ovzduší šetrné zdroje by se však mohl drasticky podepsat na ceně energií. „Až čtyřem milionům Čechů hrozí energetická chudoba. Už po volbách můžeme očekávat první vlnu zdražování energie, a to až o 25 procent,“ varoval Kovanda.

Lidem s úsporami by doporučil, aby své peníze nenechávali v bance, ale nějakým způsobem je investovali. „Životní úroveň po volbách klesne. Snažil bych se proto investovat do zlata, akcií či nemovitostí. To uchová kupní sílu. Kupovat nábytek taky nemusí být špatný nápad,“ doplnil.

Tagy: