V rukou Hamásu si prožila 50 dní pekla, vypráví otec unesené dívky. Po roce se jí vrátil úsměv

Devítiletá dívka, kterou přesně před rokem uneslo hnutí Hamás do Pásma Gazy a 50 dní ji drželo v zajetí, se už zase umí smát. Emily se ke svému otci vrátila vyhublá a špinavá. Mluvila jen šeptem, protože jí únosci vyhrožovali, že ji ubodají, když bude příliš hlučná, píše britský deník Daily Mail. Cesta k jejímu uzdravení byla dlouhá a ještě docela neskončila. „Pořád má noční můry, ale lepší se to,“ popsal stav své dcery Thomas Hand.

„Emily se stále bojí hlasitých zvuků. Potom, co se vrátila, dlouho nemohla spát sama,“ uvedl Thomas podle Daily Mail. Její psychika se podle něj nicméně zlepšila. Začala si znovu „užívat života“ a chodí do školy se svými spolužáky. „Vrací se ke svému starému já a dovádí stejně jako dřív,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: S dětmi jsem seděla v úkrytu, manžela zabili teroristé. Exkluzivní zpověď ženy z Izraele o 7. říjnu

„Je hrozné na to vzpomínat. Jsem ale vděčný, že se mi vrátila, a můžu ji dát šanci k tomu, aby byla šťastná a těšila se z každého nového dne,“ svěřil se Thomas deníku The Sun. „To, že se dokázala uzdravit, ukazuje teroristům, že ji nikdy neporazí, že neporazí mě ani lidi z mého kibucu (zemědělská nebo průmyslová osada v Izraeli, pozn. red.). Ani celý Izrael,“ uzavřel.

Emily si podle něj prožila hotové peklo. Na rozdíl od ostatních zajatců, které teroristé drželi v tunelech, se musela spolu s únosci přesouvat z jednoho úkrytu do druhého. V době, kdy Izrael útočil, musela tehdy osmiletá holčička pochodovat válečnou oblastí. „Museli ji neustále přesouvat, někdy i pod palbou, aby byli o krok napřed před armádou,“ řekl Thomas pro deník Independent.

Ačkoli se Emily vrátila domů, útok Hamásu vzal Thomasovi jeho bývalou partnerku Narkis a on přežil jen díky tomu, že se zabarikádoval ve svém domě. Emily se v té chvíli zrovna spala u kamarádky. V osudný den teroristé z Hamásu povraždili zhruba 1 200 lidí.

Dívka 17. října oslaví desáté narozeniny. „Své poslední narozeniny strávila v pekle a já se postarám o to, aby letos měla nezapomenutelnou oslavu,“ dodal Thomas.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Doufal, že dceru zabili, teď zažil zázrak. Emily po propuštění jen šeptá, líčí v slzách otec

Tagy: