Průlom, který otřásl „neprůstřelným“ Ruskem. Hrozí efekt vlastenecké války, míní Zaorálek

Takhle aktuálně vypadá ruské město Sudža, které Ukrajinci plně kontrolují

360° (229)

Průlom, který otřásl „neprůstřelným“ Ruskem – tak hodnotí místopředseda SOCDEM Lubomír Zaorálek vpád ukrajinských vojsk na území Ruska. Celá situace by ovšem mohla vést k efektu vlastenecké války, řekl exministr zahraničních věcí v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„V Doněcku nebo na Donbasu mohli Ukrajinci těžko něco dokázat. Na to neměli sílu, tak udělali tuto překvapivou akci,“ popsal Zaorálek postup Ukrajiny, který podle něj proměnil i celkovou atmosféru v jejích vojenských silách.

ČTĚTE TAKÉ: Přesný zásah ukrajinských pilotů. Kyjev zveřejnil video zničení důležitého mostu v Rusku

Podle dalšího bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) by ukrajinské kroky mohly vést k větší mobilizaci. Obě strany konfliktu se totiž potýkají s nedostatkem lidských sil. „Uvidíme, zda se Ukrajincům podaří udržet delší dobu, jestli budou trvale přítomni na ruském území nebo zda se projeví dopad na jinou část fronty,“ uvedl Svoboda v pořadu 360°. Na hodnocení je však podle něj ještě brzy.

Zaorálek si umí představit, že průnik ukrajinské armády může vést k podkopání pozice ruského prezidenta Vladimira Putina. „Může však také nastoupit efekt velké vlastenecké války,“ upozornil místopředseda SOCDEM.

Putinův poradce Nikolaj Patrušev se totiž v pátek nechal slyšet, že byl do plánování ukrajinského útoku na ruskou Kurskou oblast přímo zapojen Západ a Severoatlantická aliance. Ruským režimem proto tento zvrat vůbec nemusí otřást. „Bude záležet, jak se to bude dále vyvíjet,“ řekl Zaorálek.

Ukrajinská armáda podnikla překvapivý útok přes slabě chráněnou hranici do Kurské oblasti 6. srpna. Rusy zastihla zcela nepřipravené. Z oblasti se teď urychleně evakuují obyvatelé ohrožení jak ukrajinskou ofenzivou, tak případným leteckým protiúderem Ruska.

Ukrajina se rozsáhlé ruské agresi brání už přes 900 dní. Na východě Ukrajiny invazní vojska v poslední době pomalu, ale setrvale postupují.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinci zničili důležitý most v Kurské oblasti. V obklíčení má být 700 ruských vojáků

Tagy: