Průšvih na Velké pardubické: Cílové foto neexistuje. Kolik peněz si odnesou vítězové?

Zleva Jan Faltejsek s koněm Godfreyem a Jaroslav Myška s koněm Sexy Lord.

Velká pardubická má poprvé dva vítěze, 134. ročník vyhráli Sexy Lord a Godfrey

Oba vítězné týmy nedělní Velké pardubické vydělají o 450 tisíc korun méně, než kdyby slavný překážkový dostih jejich kůň vyhrál samostatně. Místo dvou milionů obdrží 1,55 milionu korun. Sdělila to mluvčí Dostihového spolku Kateřina Anna Nohavová. Přiznala také, že kvůli problémům s kamerou nemohla Dostihová komise při určení vítěze využít cílovou fotografii.

Velká pardubická měla poprvé v historii dva vítěze – Sexy Lorda s Jaroslavem Myškou a Godfreyho s Janem Faltejskem. Ve srovnání se samostatným vítězstvím prodělají. „V případě současného doběhu se sčítá dotace pro prvního a druhého v pořadí a rozdělí se na půl. Dotace se nenavyšuje,“ uvedla Nohavová. Pokud by oba vítězové brali plnou prémii dva miliony korun, znamenalo by to zvýšení pětimilionové dotace o 900 tisíc korun.

ČTĚTE TAKÉ: Velká pardubická má poprvé v historii dva vítěze. Taxisův příkop přinesl i těžký pád

Dostihová komise při dlouhém rozhodování o vítězi Velké pardubické neměla k dispozici cílovou fotografii, protože technika selhala. „U cílové kamery, kterou najímáme externě, došlo k technickým problémům, což se stalo poprvé a bohužel v ten nejméně vhodný okamžik,“ řekla mluvčí.

Komise měla k dispozici kamerové záběry z jiných zdrojů, na jejichž základě nakonec rozhodla o současném doběhu koní. „My jako pořadatel toto rozhodnutí dostihové komise respektujeme,“ dodala mluvčí.

Žokej Myška v sedle Sexy Lorda oslavil při 22. startu ve Velké pardubické první triumf. Favorizovaný Godfrey se drtivým finišem dotáhl na dělené první místo a v jeho sedle se mohl Faltejsek radovat ze sedmého vítězství. Už jen jedno ho dělí od rekordu legendárního Josefa Váni.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zmizí Taxis z Velké pardubické? Petice má tisíce podpisů, podle Váni je překážka v pořádku

Tagy:
peníze kůň vítězství domácí výhra dostihy Velká pardubická technické problémy Jaroslav Myška Jan Faltejsek žokej finance sport