Zmizí Taxis z Velké pardubické? Petice má tisíce podpisů, podle Váni je překážka v pořádku

Letošní ročník Velké pardubické poznamenala tragédie na Taxisu.

Petice proti Taxisu

Petici za zrušení Taxisova příkopu už podepsalo více než 12,5 tisíce lidí. Diskusi kolem obávané dostihové překážky rozvířilo neštěstí na Velké pardubické. Předminulý víkend tam po hromadném pádu zemřel kůň a jeho jezdec se vážně zranil.

Stačilo pár vteřin, tragický konec skoku a na petici proti Taxisu přibylo pět tisíc podpisů. „Tato překážka je stále nebezpečná a opravdu velké množství koní tam nejen padá, ale přichází k úrazům, někdy i fatálním,“ uvedla Blanka Filipová z Demokratické strany za práva zvířat (DZS za práva zvířat).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Váňa ke Kalouskově kritice Taxisu: Koně máme rádi jako své děti, neposíláme je lámat si vaz

Už v roce 1994 se doskoková hrana Taxisu dočkala zaoblení a další úprava před třemi lety doskok ještě zmírnila. „Došlo k sestřižení živého plotu a také jsme vyřezali dřevnaté části ze živého plotu,“ vysvětloval ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller. „V dnešní době, myslím si, je úprava Taxisu v takovém pořádku, že ti, co tomu rozumí, tak proti tomu určitě nemohou mít námitky,“ souhlasil osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa.

Jenže odpůrci je stále mají. Podle nich navíc nejen Taxis, ale i dostihy celkově jsou pro zvířata utrpením. „Myslím si, že v této podobě a takové náročnosti jsou opravdu týráním koní,“ míní Filipová.

Zatím to ale vypadá, že letos byla na vině souhra nešťastných okolností. „Skvělý překážkový kůň se asi něčeho lekl a na poslední chvíli už s tím žokej nemohl nic dělat,“ konstatoval Váňa. „V letošním roce skutečně proporce a velikost Taxisova příkopu nehrály roli,“ souhlasil s legendárním žokejem Müller. Přesto se příští týden sejde expertní komise, která opět přehodnotí obtížnost a bezpečnost Taxisova příkopu i celého pardubického dostihu.

PODÍVEJTE SE: Jak proběhla letošní Velká pardubická?

Tagy: