Průšvih pro opozici? Sama ODS bez koalice by měla 13 procent, Piráti pouze 11

Pokud by opoziční strany kandidovaly samostatně a nikoli v koalicích, náskok Babišova hnutí by byl drtivý, vyplývá z volebního modelu STEM pro CNN Prima NEWS. Zatímco ANO by získalo 31,5 procenta hlasů, občanští demokraté by skončili na druhém místě pouze se 13 procenty. Piráty by porazilo hnutí SPD a TOP 09 s lidovci by se ocitli mimo Sněmovnu.

Z volebního modelu STEM vyplývá, že pokud by opoziční strany nekandidovaly v koalicích ale samostatně, šance na vítězství ve volbách by měly mizivé. ODS by měla 13 procent. Na třetí příčce by podle srpnového modelu skončilo hnutí SPD s 11,4 procenta. Piráti by byli čtvrtí s 11,3 procenta.

Do Sněmovny by se dostalo hnutí STAN, které by získalo 7,8 procenta. Komunistům model přisoudil 5,9 procenta. Před branami dolní parlamentní komory by zůstala ČSSD s 4,3 procenta. Na potřebnou pětiprocentní hranici by podle STEM nedosáhli ani lidovci či TOP 09 – obě strany kandidují do voleb v koalici Spolu dohromady s ODS.

Další volební model s koalicemi ukázal, že hnutí ANO by získalo 31,1 procenta (výsledek nepatrně liší oproti prvně uvedenému modelu kvůli odlišné metodice výpočtu). Na druhém místě by skončila koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) s 21,7 procenty. Koalice Pirátů a STAN by měla 18,7 procenta hlasů.

„Jsou registrovány dvě relevantní volební koalice, ale při spontánní otázce se podpora veřejnosti prozatím rozkládá mezi tyto koalice a jejich členské strany. Vzhledem k neustálené, přechodové povaze voličské podpory stále zveřejňujeme dva volební modely. První model zachycuje výsledek hypotetických srpnových voleb, v nichž by se utkaly všechny strany samostatně, a druhý model pak zachycuje hypotetický výsledek s ohlášenými koalicemi,“ vysvětlil STEM.

Šéf agentury STEM: Volby dopadnou jinak

Ředitel agentury STEM a sociolog Martin Buchtík v pátečním vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že volby nedopadnou jako průzkum. „Zachycujeme aktuální situaci. Taková data mají i politické strany. Všem jde o co nejlepší volební zisk a budou se snažit ovlivnit voliče. Lidé na tu kampaň dají a do poslední chvíle bude situace nejistá. Měříme snímek teď a tady a uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ řekl Buchtík.

„Je to překvapení. To číslo asi úplně neodpovídá realitě. Uvidíme. Bereme to s pokorou,“ komentoval výsledky průzkumu premiér Andrej Babiš (ANO). Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) ve čtvrtečním pořadu 50 dní do voleb na CNN Prima NEWS prohlásil, že opozici nemohla věčně vycházet „kolovrátková“ kritika vlády.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka upozornil na to, že voliči se nebudou rozhodovat podle srpnového průzkumu. „Volby nejsou v srpnu, ale v říjnu. Většina voličů se rozhoduje před volbami. A budou se rozhodovat podle toho, že si položí tyto otázky: Mám se lépe? Mám kvalitnější silnice? Levnější bydlení? Bezpečnější železnice? Věřím, že podle toho se rozhodnou,“ prohlásil Jurečka. Narážel tak například na několik vlakových nehod, které se v Česku v nedávné době staly.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan řekl, že vstupu do koalice s Piráty nelituje, i když v poslední době preference této koalice spíše klesají. „Pokud se podíváte na preference STAN před uzavřením koalice, dosahovali jsme pěti procent,“ připomněl Rakušan v pořadu 50 dní do voleb.

Někdejší státní tajemník ze Sobotkovy vlády a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza volební průzkum glosoval s tím, že dává jasné varování. „Volič má krátkou paměť. Kdyby volby byly v březnu, tak by to vypadalo úplně jinak,“ připomněl Prouza situaci během zimního a jarního lockdownu, kdy hnutí ANO kleslo k 23 procentům.

Tagy: