Dělám, co považuji za správné, hají Vojtěch svůj návrh povinného očkování

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Adam Vojtěch o povinném očkování

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) navrhl v pondělí vládě povinné očkování proti covidu pro zdravotníky, vojáky, policisty, hasiče i lidi starší 60 let. Taková vyhláška by měla platit od 1. března 2022. Je ale možné, že budoucí vláda premiéra Petra Fialy (ODS) takové rozhodnutí zruší. „Může se stát, že nám to pak AntiCovid tým zruší. Já teď ale činím to, co myslím, že je správné,“ vysvětloval končící ministr v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Bylo nám vyčítáno, že máme konat a neohlížet se na budoucí vládu. Proto jsme se rozhodli přijít s povinným očkováním pro určité skupiny,“ hájil svůj návrh Adam Vojtěch ve vysílání CNN Prima NEWS.

Očkování by od 1. března příštího roku mohlo být povinné pro zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, hasiče, policisty, vojáky a vězeňskou službu, k tomu také pro všechny lidi starší 60 let. Výjimku budou mít pouze ti, kteří se nemohou vakcinovat ze zdravotních důvodů.

Háček je však v tom, že nastupující kabinet včetně kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) má k povinnému očkování především pro starší věkové skupiny opatrnější postoj. „Pochybuji o tom, že je to správná cesta, jak vyřešit situaci,“ komentoval plán Válek.

Povinné očkování upravuje zákon o ochraně veřejného zdraví. Konkrétní nemoci, proti kterým se povinně očkuje, pak upravuje vyhláška. Budoucí kabinet by tak rozhodnutí současné vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) v demisi mohl jednoduše zrušit.

„Může se stát, že nám to pak AntiCovid tým zruší. Není to zákon, je to vyhláška. Ta je velmi snadno změnitelná. Já teď ale činím to, co myslím, že je v této situaci správné,“ hájil se Vojtěch.

Cesta, jak se vyhnout dalším lockdownům

Podle končícího šéfa resortu zdravotnictví by mělo být povinné očkování vybraných skupin nástrojem, jak se vyhnout dalším lockdownům. „Abychom předešli v budoucnu zahlcování nemocnic covidem, lockdownům a ničení ekonomiky, je jedinou cestou vysoká proočkovanost,“ dodal Vojtěch a naznačil tak, co je skutečným cílem vlády – zvýšit celkovou proočkovanost populace.

Epidemická situace v Česku se i nadále zhoršuje. Denně přibývají rekordní počty nově nakažených. Nemocných s covidem je aktuálně téměř 270 tisíc Čechů. Hospitalizovaných pak už více než šest tisíc. Některé nemocnice proto hlásí plné kapacity.

V úterý se proto dokonce oba rivalové na postu premiéra – Andrej Babiš a Petr Fiala – postavili vedle sebe na společné tiskové konferenci iniciativy Lékaři pomáhají Česku, aby propagovali očkování. Podle iniciativy je možné zorganizovat podání milionu posilovacích dávek vakcíny během jediného týdne.

Tagy: