Exkluzivní průzkum: Volby do europarlamentu ovládne ANO, těsně před koalicí Spolu

Alena Schillerová, Andrej Babiš a Karel Havlíček (všichni ANO)

Exkluzivní průzkum STEM pro CNN Prima NEWS k eurovolbám

Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhraje opoziční hnutí ANO těsně před vládní koalicí Spolu. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Europoslance by měli získat také STAN, SPD a Trikolóra, Piráti a Stačilo!. Naopak těsně podle průzkumu unikne pětiprocentní zisk ve volbách koalici Přísaha a Motoristé sobě.

Jak vyplynulo z exkluzivního průzkumu, volby do Evropského parlamentu by hnutí ANO vyhrálo s těsným náskokem před koalicí Spolu. Konkrétně by hnutí mělo získat 23,1 procenta hlasů. Koalice na druhém místě by měla dostat 21,5 procenta hlasů. Pomyslné „stupně vítězů“ doplňuje hnutí STAN s 10,3 procenta.

ČTĚTE TAKÉ: Okamura se může bát o hlasy. SPD zvolila špatnou taktiku, ze které těží Motoristé

Nepatrný rozdíl mezi ANO a Spolu je podle ředitele agentury STEM Martina Buchtíka dán tím, že ANO v minulosti nedokázalo v evropských volbách přesvědčit své voliče, že o něco jde. Podle něj bude ale letos větší volební účast.

„Důvodů, proč tomu věřit, máme více. Voliči deklarují větší ochotu jít k volbám. A když se podíváme na volby napříč typy, účast se zvyšuje. Viděli jsme to třeba u druhého kola prezidentské volby, kde byla účast nejvyšší za posledních 20 let,“ uvedl Buchtík ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nad devíti procenty se podle průzkumu drží SPD a Trikolóra (9,5) společně s Piráty (9,4). Poslední uskupení, které se dostalo nad povinnou pětiprocentní hranici, je Stačilo! s 8,1 procenta hlasů. Těsně pod touto hranicí se podle průzkumu umístí koalice Přísaha a Motoristé sobě (4,7 procenta).

Méně než tři procenta obdrží strany a uskupení jako SOCDEM (2,9), Svobodní (2,7) či Zelení (1,9). Strana PRO Jindřicha Rajchla by podle průzkumu měla 1,8 procenta. Jinému politickému subjektu by dalo v eurovolbách hlas 4,1 procenta voličů.

Podle Buchtíka ANO částečně bojuje o hlasy voličů SPD. „Můžeme říci, že úspěch SPD by byl do určité míry na úkor hnutí ANO,“ řekl pro CNN Prima NEWS. V koalici Spolu je podle něj patrný přeliv mezi jednotlivými stranami. Velké množství lidí navíc váhá mezi Spolu a STAN. „V tuto chvíli se mírně přiklánějí ke koalici Spolu," poznamenal Buchtík. Dodal, že poslední týden před volbami ale může situaci ještě změnit.

Při přepočtu na mandáty by ANO obsadilo v Evropském parlamentu šest křesel z 21, na které má Česko nárok. Stejný počet mandátů by měla i koalice Spolu. Tři křesla by získali Starostové a po dvou mandátech by měla koalice koalice SPD s Trikolorou, Piráti a Stačilo!

Výzkumníci ze STEM se ptali 1 623 občanů České republiky starších 18 let. Termín dotazování byl od 22. do 26. května tohoto roku.

Tagy: