Testy poslanců na drogy? Debata je přitažená za vlasy, nejsme zaměstnanci Sněmovny, řekl Benda

Předseda poslaneckého klubu Marek Benda (ODS)

Poslanci odmítli testy na drogy na půdě Sněmovny

Kdo kokain na půdě Poslanecké sněmovny užíval, netušíme. Vyvozovat z toho testy na drogy pro poslance mi připadá přitažené za vlasy, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Testovat zákonodárce navíc podle něj nemá nikdo právo. Podle zákona nejsou zaměstnanci, doplnila ho poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

„Víme, že drogy někdo užíval v Poslanecké sněmovně, ale nevíme, jestli to byl poslanec, ani jaké množství užíval (podezřelý je z toho Petr Pelc, ředitel kanceláře Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), pozn. red). Nevíme v podstatě vůbec nic. Vyvozovat z toho, že si máme začít dělat testy na drogy, mi připadá trošičku přitažené za vlasy,“ řekl v pořadu 360° Benda.

ČTĚTE TAKÉ: Kokainové skandály v zahraničí: Drogu našli v europarlamentu i na toaletách britských poslanců

Podle Jermanové by to ani nebylo možné vymáhat. „Ani předsedkyně Poslanecké sněmovny nemůže říct: ‚Hele, teď si všichni uděláme test na drogy.‘ Ona na to nemá pravomoc, protože poslanec není zaměstnanec,“ uvedla poslankyně ANO.

To následně potvrdil i Benda. „Mým zaměstnavatelem není předseda ani kancléř Poslanecké sněmovny. My máme mandát přímo od voličů, takže z tohoto hlediska opravdu nikomu neodpovídáme,“ sdělil šéf poslanců ODS. Z toho důvodu podle něj zákonodárci nemusí dodržovat zákoník práce.

Debata o drogách na půdě Poslanecké sněmovny se zvedla poté, co web Seznam Zprávy zveřejnil, že ochranná služba na pánských záchodech na přelomu minulého a předminulého roku objevila papírek se stopami kokainu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drogy ve Sněmovně jsou nepřijatelné, řekla Vaňková. Hrnčíře zarazil postup ochranky

Tagy: