Okamura se může bát o hlasy. SPD zvolila špatnou taktiku, ze které těží Motoristé

Lídr kandidátky Motoristů Filip Turek a šéf SPD Tomio Okamura

Evropské volby 2024 (19)

SPD se v poslední době stále častěji opírá do koalice Přísahy a Motoristů sobě. Uskupení vedené do evropských voleb společným lídrem Filipem Turkem totiž podle předvolebních průzkumů odebírá hlasy právě hnutí Tomia Okamury. Podle květnového šetření oba rivaly dělí jen necelý procentní bod hlasů. Politolog Lukáš Valeš pro CNN Prima NEWS vysvětlil, že Okamura zvolil špatnou taktiku, ze které těží především Motoristé. Co udělalo SPD špatně?

Hnutí Tomia Okamury se může obávat o hlasy svých voličů. Dokládají to například poslední průzkumy, ve kterých koalice Přísahy a Motoristů sobě opět posílila, zatímco podpora SPD spíše klesá. V květnovém šetření společnosti STEM/MARK získala SPD 7,9 procenta a koalice vedená Filipem Turkem 7,2 procenta.

Průzkum SPD Přísaha a Motoristé sobě
Data Collect - březen 10,9 % 2,5 %
STEM/MARK - duben 10,4 % 6 %
STEM/MARK - květen 7,9 % 7,2 %

ČTĚTE TAKÉ: Politicky motivovaný atentát v Česku? Dojde k němu, mezi občany je celá řada bláznů, říká Zeman

Pro hnutí Tomia Okamury se jedná o pořádný sešup. Zatímco ještě v dubnu mělo podporu 10,4 procenta voličů, v květnu oslabilo o 2,5 procentního bodu na méně než osm procent. Zhruba od této chvíle mohou nejen uživatelé sociálních sítí vidět přibývající útoky SPD mířených jak na Motoristy, tak proti hnutí PRO Jindřicha Rajchla.

Podívejte se, jak mluví předseda Motoristé sobě pan Macinka s panem Turkem o ženách, konkrétně o kandidátce SPD/Trikolora paní Majerové… Navíc je na šrot. To má být pozitivní změna? Pan Turek je lídrem koalice Přísaha/Motoristé sobě do Evropského parlamentu.

Posted by Svoboda a přímá demokracie - SPD on Thursday, May 30, 2024

SPD například na Facebooku zveřejnilo video, kde je předseda Motoristů Petr Macinka spolu s Filipem Turkem v pořadu XTV. Macinka v něm uráží trojku kandidátky SPD a předsedkyni Trikolóry Zuzanu Majerovou Zahradníkovou. „Já se omlouvám, jestli jsem řekl, že Zuzana Majerová je p*ča. To se omlouvám, protože samozřejmě není. A není pravda, že jsem to řekl nahlas. Já to říkám pouze potichu,“ řekl Macinka v poněkud uvolněném tónu hlasu.

Hnutí také upozornilo na vystoupení Filipa Turka v pořadu Jany Bobošíkové, která ho konfrontovala s jeho dřívějším vystupováním na sociálních sítích. Turek totiž v minulosti napsal, že podnikatel Petr Kellner by měl skončit v plynu za zbourání hotelu Praha. „Až to prase zas bude čumět v Dejvicích ve své oblíbené restauraci, tak mu rozbiju hlavu talířem špaget, debilovi,“ napsal dříve Turek. Od svých slov se poté v pořadu distancoval.

SPD Tomia Okamury má na svých stránkách jako první příspěvek uvedený odkaz na video, které je nazvané "Nenechte se zmást. Jaký je rozdíl mezi SPD a stranami Přísaha/Motoristé sobě a PRO?".

Ve videu Okamura oznamuje, že rozdíl je velmi jednoduchý. „Oni chtějí, aby Česká republika zůstala členem Evropské unie. SPD jako jediné prosazuje referendum, včetně možnosti referenda o vystoupení z EU. Abyste vy sami rozhodli o budoucnosti ve své zemi,“ říká Okamura, jenž se chce jasně odlišit od dvou hnutí, které cílí na stejné voliče.

Politolog: Okamura zvolil špatnou taktiku

Okamurova SPD ale v poslední době voliče ztrácí. Podle politologa Lukáše Valeše je důvod prostý. Hnutí totiž zvolilo vůči svým konkurentům špatnou strategii. SPD se dosud totiž opírala o hlasy konzervativních a levicově zaměřených voličů z nižších sociálních vrstev. Motoristé jsou naopak alternativou ODS.

„V těchto volbách ale SPD zvolila nepochopitelnou a podle mého špatnou taktiku. Hnutí se totiž spojilo s Trikolórou a udělalo jedničku kandidátky z Petra Macha a trojku ze Zuzany Majerové. To jsou oba bývalí členové ODS. Jejich myšlenka byla taková, že díky nim osloví zklamané voliče Spolu, kteří nesouhlasí s politikou vlády. Najednou se ze dvou podobných stran stali rivalové a podle průzkumů na to doplácí SPD,“ řekl Valeš pro CNN Prima NEWS. Podle něj se to SPD snaží dohnat marketingem a vymezováním vůči Motoristům, což ale zřejmě nepomáhá.

Valeš také připomíná, že si obě hnutí vybrala nevhodné partnery. „Kdyby se SPD spojila s PRO, tak by to bylo racionálnější. Podobně výhodné by bylo pro Motoristy, kdyby začali spolupracovat se Svobodnými. Takto je voličská základna velmi rozmělněná,“ dodal politolog.

Tagy:
průzkum ODS Tomio Okamura Zuzana Majerová Zahradníková Česko Praha Svoboda a přímá demokracie Lukáš Valeš Trikolóra hnutí občanů Filip Turek