Češi nevěří ve své veřejné instituce, říká průzkum OECD. Nejhůře smýšlejí o politicích

Češi nevěří ve své veřejné instituce, nejméně důvěřují politickým stranám, parlamentu nebo vládě jakožto orgánu výkonné moci. Vyplývá to z nového průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ve srovnání s ostatními pozorovanými státy se jedná o nejnižší hodnotu. Lépe na tom jsme v důvěře k policii, justičnímu systému nebo lokálním vedením. Mezi dalšími členy OECD se Češi také vyznačují tím, že více nedůvěřují ostatním lidem.

V novém průzkumu, který byl proveden v roce 2023, uvedlo pouze 19 procent Čechů, že má vysokou nebo střední důvěru v instituci vlády. Takový údaj je hluboko pod průměrem států OECD, který činí 39 procent, vyplývá z dat organizace.

K TÉMATU: Mluvit s Putinem nedává smysl, pokud útočí, řekl Lipavský. Biden podle něj vyslal silný vzkaz

Nejméně Češi věří jednotlivým politickým stranám, jde pouze o 14 procent oslovených. O něco lépe než vláda je na tom Parlament, v jehož fungování věří každý pátý občan, tedy 20 procent populace.

Nejlépe je na tom ve statistice policie, která se těší důvěře 60 procent lidí. Soudům a justičnímu systému věří každý druhý (50 procent). Důvěra v místní samosprávy činí mezi Čechy 44 procent.

Výrazně méně, než je celkový průměr OECD, důvěřují Češi podle průzkumu dalším lidem. Zatímco u jiných zemí se jedná o 63 procent, Češi jsou v tomto případě rezervovanější – vysokou nebo střední důvěru vyjádřilo pouze 47 procent dotázaných.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Debatovalo by se o nepodstatných číslech. Fiala nechápe kritiku utajování návrhu rozpočtu

Tagy: