Připravenost českého zdravotnictví na stárnutí lidí propadá. Důvodem je i přístup politiků

Pohotovost

České zdravotnictví si vede špatně

České zdravotnictví v porovnání s ostatními státy Evropské unie propadá. Patří mezi deset zemí nejméně připravených na stárnutí populace, epidemie nebo chronické nemoci. Ukázalo to mezinárodní srovnání zdravotních systémů od organizace Globsec. Nejčastějšími problémy, kvůli kterým si Česko nevede dobře, je to, že lidé hodně pijí alkohol, kouří a jsou obézní. Češi navíc podceňují prevenci a stát do ní neinvestuje dost peněz.

Celkově desáté nejhorší místo ze sedmadvaceti si Česko v mezinárodním srovnání zdravotních systémů od organizace Globsec vysloužilo kvůli jasným důvodům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ultrazvuk, odběry, cukrovka i stěry. Víte, jaká vyšetření je nutné v těhotenství podstoupit?

Roli sehrála vysoká spotřeba alkoholu a cigaret, ale také politika.

Spotřeba alkoholu

Společně s Rakušany a Rumuny je Česko na třetím místě největších alkoholiků. Zlatou příčku, která nám patřila ještě v roce 2022, obsadilo Lotyšsko. Stříbro za loňský rok bralo Španělsko.

„Dřív platilo doporučení Světové zdravotnické organizace, že muž má vypít dvě jednotky alkoholu za den, ale před lety se to doporučení změnilo, a to množství je nula,“ uvedl předseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha.

Spotřeba cigaret

Těsně do top desítky největších kuřáků se Češi vešli také. První místo obsadilo Bulharsko, druhé Řecko a třetí Lotyšsko. „To, jestli populace kouří, výrazně mění křivku dožití, počet nádorů a počet onemocnění,“ podotkl Mucha.

Nestabilní politické vedení

Česká republika je čtvrtá nejhorší v Evropě ve výdrži ministra zdravotnictví ve funkci. Průměrně v ní setrvá necelých 17 měsíců. „Pan premiér Andrej Babiš (ANO) byl poměrně dynamický ve výměně ministrů, to je realita. Já si ale myslím, že jsem stabilní ministr zdravotnictví,“ sdělil současný ministr Vlastimil Válek (TOP 09). „Kolega Válek říká, že to byla dynamická výměna ministrů. Já bych řekl, že v Babišově vládě by už dávno nebyl, protože za tři roky, co tam je, má čistě nulový výsledek,“ řekl gynekolog a poslanec Miloslav Janulík (ANO).

Málo peněz na prevenci

„Česká republika může ušetřit desítky miliard, kdyby dělala efektivně prevence. Opatření v oblasti prevence můžou vést k tomu, že bude na trhu práce vyšší produktivita práce a lidé budou schopni déle pracovat,“ popsal člen Národní ekonomické rady vlády Aleš Rod.

Ministr zdravotnictví mezery v prevenci uznává, ale očekává brzké zlepšení. „Souvisí to se zákonem 48, výrazně posilujeme fondy prevence a pokud ten zákon projde Poslaneckou sněmovnou, tak budeme mít bonifikace těch, kdo o své zdraví pečují,“ popsal Válek.

Průzkum ukázal i jiné zajímavé údaje, jako třeba to, že z Evropské unie je Česko jedenáctým nejtlustším národem. Jde ale o mírné zlepšení, protože o rok dříve to byla desátá příčka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proteinové výrobky jako magnet na zákazníky? Experti zdvihají prst, platí snadné pravidlo

Tagy: