Začátek bude nejhorší, řekl Rýdl k Barrandovskému mostu. Kde dál se bude opravovat?

Barrandovský most

Jan Rýdl o opravách silnic

Už příští pondělí začne dlouho očekáváná rekonstrukce Barrandovského mostu. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS přiznal, že nejhorších bude prvních 110 dní oprav. Následně řidiče uklidňoval: „Dva roky dopředu jsme připravili kroky, abychom zbytečně – paralelně s Barrandovským mostem – nekomplikovali dopravu.“ Přiblížil, které další silnice čekají opravy a naruší tak provoz během letních měsíců.

„Rekonstrukce Barrandovského mostu běží už dva roky. Zatím se pracovalo na spodní stavbě, což řidiči nezaregistrovali. Obdivuji to jako skutečně ohleduplnou přípravu rekonstrukce,“ připomněl Rýdl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Následně přiblížil, odkdy začnou na jedné z nejvytíženějších komunikací komplikace v dopravě. „Zřejmě o tomto víkendu začnou vstupovat v platnost dopravní omezení. Mám informace, že nejhorší pro průjezdnost by mělo být prvních 110 dní oprav. Jedná se o etapu, která by měla dopravu silně zatížit,“ pokračoval Rýdl s tím, že k dispozici budou dva jízdní pruhy v každém směru.

Obavy řidičů však následně mírnil. „Nenechme se dopředu děsit a neposlouchejme výrazy o peklech. Půjde o rekonstrukci na velmi důležité a vytížené komunikaci. Dva roku dopředu jsme s Technickou správou komunikací Praha připravili koordinační kroky tak, abychom na potenciálních objízdných trasách, kterých je několik, zbytečně nekomplikovali dopravu paralelně s Barrandovským mostem,“ zdůraznil.

„Například jsme posunuli na jiné období rekonstrukci a údržbu tunelových komplexů na pražském okruhu. Dále jsme otevřeli sjezdové a nájezdové větve na Písnici z Pražského okruhu. Snažíme se uvolňovat jih a jihovýchod Prahy tak, aby řidiči měli k dispozici objízdné paralelní trasy,“ uvedl. Podotkl však, že denně přes Barrandovský most podle statistik přejede 140 tisíc aut. „Otevřeně si řekněme: Když tam dáte jakýkoliv kužel, bude to znát,“ dodal.

Kde dále mohou řidiči čekat komplikace?

Ačkoliv se pozornost řidičů nejvíce upíná k Barrandovskému mostu, mnozí začínají řešit i trasy na letní dovolené. „Nebudu říkat, že nás nečekají komplikace, rekonstrukce naplánované máme. Například směrem na jih však nečekám žádné drama. Dálnice D1 je po modernizaci zcela plynulá a průjezdná. Tudíž zde problémy nebudou,“ uvedl s tím, že se řidiči pochopitelně mohou setkat s běžnou údržbou komunikace.

Práce však budou probíhat na dálnici D3 směrem na České Budějovice za Táborem. „Dramaticky ale nezasáhnou do plynulosti provozu. Problémy by ovšem mohly nastat při opravách na dálnici D1 v úseku mezi 16. a 21. kilometrem. Tento úsek nebyl určen pro modernizaci, proběhne zde rekonstrukce povrchu,“ přiblížil Rýdl s tím, že se jedná o nejvytíženější šestipruh dálniční sítě.

Poslední zásadnější opravy se týkají začátku dálnice D5 v hlavním městě. „Oprava bude nyní trápit všechny, kteří ráno dojíždějí za prací do Prahy a odpoledne odjíždějí. Rekonstruujeme dva mosty na dálnici přímo za sebou. Práce, které omezí provoz, zde budou probíhat do 18. července. Následné opravy už do dopravy zasahovat nebudou,“ dodal Rýdl.

Tagy: