Poslední týden bez kolon: Oprava Barrandovského mostu děsí řidiče. Kudy vedou objížďky?

Do zahájení oprav Barrandovského mostu zbývá týden.

Do oprav Barrandovského mostu zbývá týden

Již příští pondělí začnou dlouho plánované opravy Barrandovského mostu v Praze. Řidiči si tak mohou užít posledních sedm dní, kdy se vyhnou dlouhým kolonám a komplikacím. První část oprav se bude týkat jižní mostovky a zároveň s tím bude vyměněna rampa ze Strakonické.

„Řidiči mají poslední týden volného provozu bez komplikací a kolon. Směrem na Braník budou od příštího týdne zrušeny dva jízdní pruhy,“ přiblížil v pondělí ráno přímo z Barrandovského mostu reportér CNN Prima NEWS Jan Krejsa. Podotkl, že tento týden je zřejmě tím posledním, kdy si řidiči „mohou užívat plynulý provoz“.

V první etapě, která potrvá 110 dní, se budou opravovat právě zmíněné uzavřené pruhy ve směru na Braník a bude vyměněna rampa ze Strakonické. „Řidičům ve směru na Braník bude umožněno využít také jeden pruh v protějším směru,“ doplnil Krejsa.

Kudy povedou objízdné trasy?

Hlavní objízdná trasa povede po Pražském okruhu a dále po magistrále nebo Barrandovskou spojkou. Největší zatížení pak čeká Strakonickou, samotný Barrandovský most, Jižní spojku, ale i ulice v centru města okolo Palackého a Jiráskova mostu či Resslovy ulice. Bude to mít negativní vliv na průjezdnost, ale bez toho se to udělat nedá,“ řekl již dříve v rozhovoru pro CNN Prima NEWS pražský náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě).

Technická správa komunikací zveřejnila dvě hlavní objížďky – po Pražském okruhu, který je v obou případech zpoplatněný. Delší trasa vede na východě a přidá zhruba 17 kilometrů. Řidiči by měli jet až na hlavní křížení s dálnicí D1 u Modletic a pokračovat dál do centra. Provoz může výrazně zhoustnout v ulici 5. května.

Západní cesta je kratší – přes tunely na Barrandov a zpátky dolů na Barrandovský most. Tam ale musejí řidiči počítat s dopravními komplikacemi, protože se na most najíždí jen jedním pruhem. Objízdná trasa by měla řidiči přidat necelých šest kilometrů navíc, informují kolegové z Autosalonu.

Objízdné trasy povedou po následujících komunikacích:

  • Strakonická (I/4)
  • Pražský okruh 512
  • Pražský okruh 513
  • Pražský okruh 514
  • D1
  • K Barrandovu
  • Brněnská

Proč se most opravuje nyní? „Žádná velká rekonstrukce dosud neproběhla. Tyto mosty by se měly rekonstruovat alespoň po 20 letech. Do mostu jsme se začátkem února s kameramanem podívali a konstrukce je až z 90 procent ‚vyžraná‘ korozí. Tato místa se musí opravit, jinak by podle města hrozilo to, co v roce 2018 v italském Janově – zřícení mostu,“ připomněl reportér.

Rekonstrukce proběhne ve čtyřech etapách a je rozplánovaná na čtyři roky. Každá se uskuteční vždy do března až května. První etapa proběhne letos, další budou následovat v roce 2023, 2024 a 2025. Detaily o konkrétních opravách najdete na stránkách Opravujeme.to.

Město posílí MHD

Praha letos kvůli opravě posílí také tramvajové linky 2 a 21. Stejně tak budou upraveny linky autobusů 125, 170 a 196. MHD dostane přednost v ulicích Československého exilu, Vrbově, Jeremenkově nebo Ke Krči.

Vznikne také takzvaná dočasná vratná rampa u Lihovaru, která bude sloužit zejména pro řidiče směřující do Krče a nejbližšího okolí. Úplně uzavřen bude sjezd ze Strakonické na Jižní spojku. Dočasně bude otevřen sjezd z Pražského okruhu do Libušské ulice, který je od vzniku okruhu uzavřen. Právě to by mělo ulevit Modřanské ulici.

Rozšířena bude i sjezdová rampa z Barrandovského mostu na Modřanskou, kde přibude jízdní pruh, což by mělo zabránit vzniku kolon táhnoucích se z rampy na most.

Tagy: