Babiš: Nouzový stav můžeme schválit už ve středu. O návrhu Prymuly vím jen z médií

Babiš Prymula

Premiér Babiš předpokládá, že se ve středu bude konat mimořádné jednání vlády, na jehož programu bude schvalování nouzového stavu. Přijetí nouzového stavu inicioval nový ministr zdravotnictví Roman Prymula. Babiš ho zkritizoval za to, že svůj úmysl sděluje médiím dříve než vládním kolegům.

„Udělat to určitě musíme. Bez toho moc šance není. Já myslím, že to bude na prvním jednání vlády,“ řekl Prymula Respektu. Nouzový stav vyhlašuje vláda a potřebuje k němu i souhlas Sněmovny. Premiér Andrej Babiš předpokládá, že se mimořádné jednání vlády, na jehož programu vyhlášení nouzového stavu bude, může konat už ve středu. Parametry nouzového stavu budou na Prymulovi, uvedli Babiš s Hamáčkem.

Ministerský předseda Babiš ale příliš neuvítal, že se o úmyslu Prymuly dozvěděl zprostředkovaně. „Vytknul jsem panu ministrovi, abych se nedozvídal o jeho návrzích z médií. Má to řešit na vládě s kolegy,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. „V úterý ráno máme radu pro zdravotní rizika, kde nám představí, co navrhuje. A pokud navrhne nouzový stav, tak samozřejmě mimořádně svolám na středu vládu. Pan místopředseda vlády i já jeho návrh případně podpoříme,“ řekl Babiš.

Představitelé dvou nejsilnějších opozičních stran ODS a Pirátů Petr Fiala a Ivan Bartoš v dnešní debatě vládu kritizovali za vypořádávání se s koronavirovou krizí. Podle Fialy nejsou pro vyhlášení nouzového stavu splněny podmínky. „Jestli vláda hrozí nouzovým stavem, tak opatření, která přijal nový ministr zdravotnictví, jsou zřejmě neúčinná,“ poznamenal. Vládě vyčítali i způsob komunikace a zveřejňování přijímaných opatření.

Že zvažuje stav nouze naznačil Prymula ještě jako náměstek pro vědu a výzkum ve zdravotnictví v pořadu Partie Terezie Tománkové. „Trend je jistě nepříznivý. Kapacita testů je očividně nedostatečná,“ řekl v Partii tuto neděli.

V Partii také Prymula už v neděli oznámil, že se chystá vyhlásit omezení volnočasových aktivit, které by v praxi znamenalo maximální účast deseti až dvaceti lidí na společných akcích. Takové opatření by mělo vstoupit v platnost pravděpodobně ve středu nebo v pátek.

„Tu informaci od pana ministra taky mám. Pokud ministerstvo dospělo k názoru, že potřebuje udělat opatření, ke kterým není na základě zákona o ochraně veřejného zdraví oprávněno, tak to bude potřeba vyhlásit,“ sdělil iDnes.cz ministr vnitra Jan Hamáček.

Prymula už dříve řekl, že během tohoto týdne plánuje vyhlásit další koronavirová opatření. Ta by však neměla být nijak zásadní. „Já sám se budu snažit dělat opatření, která mají minimální ekonomický dopad,“ uvedl.

Ještě minulý týden při svém uvedení do čela ministerstva zdravotnictví Prymula konstatoval, že zatím vyhlášení nouzového stavu není nutné. K tomu ale dodal, že by si to mohla situace vyžádat v horizontu jednoho až dvou týdnů.

Druhý nouzový stav za jediný rok

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných živelních, ekologických nebo průmyslových katastrof, nehod, nebo jiného nebezpečí, která ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Vyhlašuje ho vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, přičemž vláda jeho rozhodnutí do 24 hodin od vyhlášení schválí, nebo zruší.

Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Nouzový stav může být vyhlášen na celém území státu, nebo jen někde. Trvat může až 30 dnů, se souhlasem Poslanecké sněmovny i déle.

Naposledy vyhlásila vláda nouzový stav kvůli šíření nového typu koronaviru 12. března na 30 dnů. Jednalo se o první nouzový stav v novodobé historii, jehož příčinou nebyly živelní pohromy jako povodně či větrné smrště.

Tagy: