První královský projev Karla III. Slíbil doživotní službu vlasti, matce poslal do nebe vzkaz

Král Karel III.

Projev nového krále Karla III.

Nový britský král Karel III. vystoupil ke svému národu i světu se svým prvním projevem po nástupu na trůn. V něm ocenil svoji matku, zesnulou královnu Alžbětu II., za její dlouholetou a neochvějnou službu Velké Británii. Závazek sloužit svému království až do smrti sdělil i on sám. Nový panovník v projevu zmínil rovněž svůj žal nad úmrtím královny, ale promluvil také o královně-manželce Camille, korunním princi Williamovi i o druhém synovi princi Harrym a jeho manželce Meghan.

Karel III. na úvod řekl, že k národu promlouvá se žalem. Královnu a svoji matku označil za „inspiraci pro sebe i svoji rodinu“. Velmi ocenil zejména to, že se už od mladého věku zavázala sloužit svému národu a koruně, přičemž tento slib udržela až do své smrti. „Tento slib doživotní služby nyní obnovuji i já dnes,“ sdělil nový král.

Připomněl také to, že jeho matka se službě vlasti zavázala již ve svých 23 letech v roce 1947. „To byl důležitý závazek, který definoval celý její život“. Ve svém proslovu k národu zmínil, že si uvědomuje, že za královnu truchlí nejen on se svojí rodinou, ale všichni občané Velké Británie a zemí Společenství národů (Commonwealth – pozn. red.). „Sdílím s vámi nevyslovitelný pocit ztráty,“ vzkázal lidu Karel III.

Nový vladař si ovšem dovolil být i osobní. „Mé drahé mamince. Zatímco začínáš svoji poslední velkou cestu, aby ses připojila k mému drahému tatínkovi, chci ti jednoduše říct: ‚Děkuji ti.’,“ dodal nový král ve svém prvním projevu.

Král rovněž zmínil i svoji královnu-manželku Camillu, nového korunního prince Williama, který převezme jeho dosavadní tituly, a jmenoval také svého druhého syna prince Harryho. „Vyjadřuji lásku princi Harrymu a Meghan, zatímco pokračují v budování svých životů v zámoří,“ řekl král na adresu páru, který v Británii ovšem vzbuzuje kontroverze kvůli svým výrokům o královské rodině.

Princové se s královnou již nestihli rozloučit

Královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let ve čtvrtek ve svém letním sídle Balmoral, které se nalézá ve Skotsku. Poslední chvíle s ní mimo jiné strávil její nástupce a nejstarší potomek Karel III. či její dcera princezna Anna.

Další členové královské rodiny za panovnicí během čtvrtka zamířily. Ani dnes už korunní princ William, který autem vezl rovněž královniny syny prince Andrewa a Edwarda, ani později princ Harry si však s vládkyní už nestihli říct poslední sbohem. Do Balmoralu dorazili až po jejím odchodu.

Před rokem královna musela překonat obrovskou ztrátu, neboť v dubnu v 99 letech zemřel její choť princ Phillip, který byl otcem novopečeného krále Karla III. Princ Phillip zemřel necelé dva měsíce před svými 100. narozeninami.

Alžběta II. Velké Británii vládla 70 let, přičemž jde o nejdéle panujícího monarchu v dějinách Spojeného království. Jde rovněž o druhou nejdelší dobu, kdy byl na trůně jeden vládce. Zesnulou britskou královnu překonává pouze francouzský král Ludvík XIV., který během 17. a 18. století vládl Francii hned 72 let.

Tagy: