První slova po vystřízlivění: Zabijte mě, prosil viník tragédie v Bratislavě

Nevím, odpovídal Dědeček na otázku, zda si uvědomuje, co se stalo.

Policie po nehodě v Bratislavě zadržela sportovního funkcionáře

V neděli otřásla Slovenskem tragická nehoda s pěti mrtvými. Šéf tamního deaflympijského výboru Dušan Dědeček, který řídil vůz pod vlivem alkoholu, vjel ve více než stokilometrové rychlosti na zastávku plnou lidí. Ačkoliv byl zpočátku na policisty agresivní, podle zdrojů webu zregionu.sk po vystřízlivění již spolupracoval a žádal, aby ho příslušníci zákona zabili nebo mu půjčili zbraň.

Slovenský web zregionu.sk uvedl, že Dědeček si po vystřízlivění začal uvědomovat, co provedl. Údajně pak policisty na kolenou prosil o zbraň. „Žádal je, aby ho zabili, nebo že se zabije sám,“ řekl webu nejmenovaný zdroj.

Policie již proti Dědečkovi vznesla obvinění. V případě prokázání viny před soudem mu hrozí 20 až 25 let za mřížemi, případně i doživotí. Vyšetřovatelé také zpracovali podnět k návrhu na vazební stíhání obviněného.

K tragédii došlo v neděli po desáté hodině večer v Bratislavě. Do studentů čekajících na zastávce MHD na přípoj na internát vjelo ve velké rychlosti osobní auto. Na místě zemřely čtyři osoby a dalších šest bylo vážně zraněno a převezeno do nemocnice. V pondělí pak policie potvrdila, že v nemocnici svým zraněním podlehla pátá oběť.

Agresivní na policisty a novináře

Dědeček byl v době nehody ve voze se svým synem. Oba před cestou pili, Dědečkovi staršímu naměřili policisté na místě 1,6 promile alkoholu v krvi, mladšímu asi o šest desetin méně. Řidič se po zadržení na místě nehody choval agresivně. Někteří svědkové pak tvrdili, že Dědečka slyšeli vykřikovat, aby ho policisté pustili, že má politickou imunitu.

„Je zarážející, že někdo, kdo způsobí nehodu, se chová agresivně vůči policistům a záchranářům, kteří na místě zasahují,“ kroutil hlavou na tiskové konferenci tamní policejní prezident Štefan Hamran.

Kromě nevhodného chování vůči zasahujícím jednotkám Dědeček zvyšoval hlas také na novináře. „Nemám vám co vysvětlovat. To mě nechápete? Všechno jsem už řekl,“ křičel na ně po nehodě.

Na místo tragické události se dostavila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Přišla jsem vzdát úctu obětem včerejší tragické dopravní nehody, chci vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým a popřát brzké uzdravení těm, kteří jsou zraněni,“ řekla podle webu Plus JEDEN DEŇ Čaputová.

Tagy: