První trhliny ve slovenské vládě. Dankovi vadí Ficův obrat s Ukrajinou i koaliční partneři

Nová slovenská vláda staronového premiéra Roberta Fica je u moci sotva dva týdny a v její soudržnosti už se objevují trhlinky. Šéf koaliční Slovenské národné strany (SNS) a místopředseda Národní rady Andrej Danko si totiž začal stěžovat na Ficovo hlasování o Ukrajině na summitu Evropské unie a také na ministry z koaliční strany Hlas-SD. Danko doslova prohlásil, že neví, do kdy taková vláda může vydržet. Sám již pátrá po novém uplatnění. Oznámil, že bude kandidovat do Evropského parlamentu.

„Nevím, do kdy může taková vláda vydržet,“ pronesl Danko v rozhovoru pro slovenské Hospodárské noviny. Vadí mu zejména ministři za stranu Hlas-SD šéfa Národní rady Petera Pellegriniho. Konkrétně útočí na ministryni zdravotnictví Zuzanu Dolinkovou a ministra školství Tomáše Druckera.

PODÍVEJTE SE TAKÉ: Robert Fico odtajnil jména ministrů

U Dolinkové Dankovi vadí, že podle něj „mluví o povinném očkování“. Danko a SNS byla v době pandemie koronaviru proti očkování a na jeho kandidátce ve volbách byli lidé, kteří ohledně vakcín šířili hoaxy a dezinformace. Druckerovi vedle toho vyčítá, že podle něj nejsou neziskové organizace ve školách problém. SNS se právě proti neziskovým organizacím vymezuje.

Aby toho nebylo málo, Danko si postěžoval i na premiéra a svého spojence Roberta Fica. Ten už před volbami vzbuzoval pozornost rétorikou, že nechce vojensky podporovat Ukrajinu ani ji přijmout do Evropské unie. Na summitu v Bruselu, kam v uplynulém týdnu Fico po jmenování premiérem zamířil, však staronový předseda vlády hlasoval pro vojenskou podporu Ukrajiny.

„Že to Robert Fico podpořil, s tím nesouhlasím. Budu mu to určitě tlumočit. Je nutné vždy v politice něco říkat a tak i konat. Sami vidíte v textu vojenskou podporu, přitom jasně komunikoval, že vojenskou pomoc odmítáme. To pro mě bylo překvapivé,“ komentoval Danko pro Hospodárské noviny.

V rozhovoru dále řekl, že má v plánu během příštího roku kandidovat do Evropského parlamentu. „Určitě ano. Povedu kandidátku a následně se rozhodnu, co se získaným mandátem, pokud se nám to podaří,“ dodal Danko.

Bárdy: Danko ví, že koalice bude extrémně křehká

Slovenská vládní koalice má těsnou většinu 79 hlasů ze 150. SNS má 10 poslaneckých mandátů. Vyjma Danka však nejde o členy této strany, nýbrž o nestraníky či postavy z menších stran, které byly na kandidátce SNS.

Že si Danko možnou cestou do europarlamentu hledá zadní vrátka z koalice, soudí šéfredaktor webu Aktuality.sk Peter Bárdy ve svém komentáři. „Danko ví, že tato koalice bude extrémně křehká, že její stabilita visí na gumě od trenýrek (Tomáše) Taraby, (Štefana a Filipa) Kuffů, (Rudolfa) Huliaka a spol.,“ napsal novinář s odkazem právě na některé z poslanců zvolených za SNS.

Danko se podle něj nemůže v takové situaci cítit příliš komfortně a tudíž řeší další možnosti. „Předseda SNS se balí směr Brusel. Jenže se tam ještě nedostal,“ dodává Bárdy.

Tagy:
Ukrajina Evropský parlament Brusel koalice Robert Fico Peter Bárdy Národní rada Andrej Danko Vláda Slovenské republiky Tomáš Drucker