Slovenská ministryně kultury má z ostudy kabát. V dopise českému kolegovi nasekala řadu chyb

Kritiku a posměch si vysloužila slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová. V textu gratulačního dopisu ke 105. výročí vzniku Československa svému českému protějšku Martinu Baxovi udělala několik chyb, které později podle mnohých Slováků vysvětlovala velmi neobratně.

Šimkovičová si vysloužila posměch například kvůli tomu, že v textu hned několikrát píše o „Prvej česko-slovenskej republice“. Mnohé Slováky i Čechy zarazil nejen spojovník, ale také absence velkých písmen a naopak to, že velké písmeno je napsáno u „Prvej“.

V textu později rovněž píše o společném státě jako o „Česko-Slovensku“, což evokuje vzpomínku na Rakousko-Uhersko. „I když dnes už každý z našich národů patří do vlastního samostatného státu, nadále žijeme vedle sebe s respektem a úctou. Jako představitelka resortu kultury si však dovolím tvrdit, že ve světě kultury nadále žije duch Česko-Slovenska,“ píše mimo jiné Šimkovičová.

Ministryně v dopise připomíná kořeny prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, které jsou jak z Čech, tak ze Slovenska. „Dovolte mi tímto způsobem vzdát hold a vyzdvihnout zásluhu hlavního aktéra této skutečnosti jménem Tomáš Garrigue Masaryk, který se jistě ne náhodou narodil uprostřed našich národů ve městě Hodonín a jistě ne náhodou byli jeho rodiče česká matka Terezie Kropáčková a slovenský otec Jozef Maszárik,“ napsala Šimkovičová.

Jakmile zaslaný text zveřejnila na svém facebookovém profilu, začala sklízet kritiku a posměch za gramatické chyby a zvláštní stylistiku. „Zdráhám se uvěřit, že to fakt napsala. Neznám ji, ale tohle je tak, jak to jen říci? Zcela nedostatečné?“ komentovala na sociální síti X například senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Slovenský exministr obrany Jaroslav Naď (Demokraté) na Facebook napsal svůj vlastní vzkaz Baxovi, ve kterém se za Šimkovičovou omlouvá a její text označuje za „nejtrapnější list, jaký kdy ve své 20leté kariéře ve státní správě četl“. „Mnozí Slováci opravdu rozumí kultuře (i historii) a mají ji velmi rádi. Bohužel, jak jistě víte, shodou nepříjemných okolností se novou ministryní kultury SR stala proruská konspirátorka a šiřitelka dezinformací, která ve své jednoduchosti napsala list, za který by se styděla i má 12letá dcera,“ napsal Naď na Facebooku.

VÁŽENÝ PÁN MINISTER KULTÚRY ČR Martin Baxa, ODPUSTITE NÁM TENTO TRÁPNY LIST PROSÍM Je nám veľmi ľúto, že ste pri...

Posted by Jaro Naď on Sunday, October 29, 2023

Na paškál si Šimkovičovou berou i některá slovenská média. „V Praze se zřejmě popadají za břicha, protože v písemném projevu ministryně nejde ani zdaleka jen o nějaké nuance našeho jazyka,“ napsala komentátorka deníku SME Nataša Holinová. Novinář slovenského Denníku N Tomáš Bella pro změnu glosoval, že Šimkovičová „píše tak, jako on tancuje“. Známá satirická skupina Zomri si rovněž nenechala ujít příležitost se zasmát na účet nové ministryně.

Píšem ti list, čítam ťa rád

Posted by Zomri on Sunday, October 29, 2023

Redakce CNN Prima NEWS s dotazem na text oslovila i tuzemský resort kultury. „Ministr kultury Martin Baxa přání k výročí vzniku Československa od paní ministryně obdržel. Bude na něj reagovat standardní cestou,“ sdělila redakci mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Ministryně do faux pas zabředla

Sama Šimkovičová se ke kritice a posměchu vrátila v dalším příspěvku. Tvrdí, že text prošel korekturou a její korektorka jí měla říci, že psaní „Prvá česko-slovenská republika“ je něco, „na čem se jazykovědči či korektoři úplně neshodnou“. Sluší se dodat, že třeba slovenská verze Wikipedie o Československu skutečně takto píše. Články na Wikipedii však může spravovat takřka kdokoliv.

„Co se týká stylizace, o které píšete, že je nevhodná, a předpokládáte, že si tím u našich bratrů uděláme ostudu, tak si opět myslím, že je váš předsudek mylný,“ pokračovala ministryně s tím, že jí prý od Baxy měla přijít reakce a poděkování za vzkaz.

Šimkovičová podle svých slov rovněž čelila kritice, že o vzniku Československa psala jako o kulturní události. Za tím si stojí. „Podívejte, se vznikem republiky jdou ruku v ruce mohutné oslavy. Obyvatelé se ze vzniku státu těší a slaví, umělci zpívají a tancují. To je ta kulturní část. A já jako představitelka resortu kultury k tomu chci přistupovat i v tomto duchu,“ napsala Šimkovičová na Facebook. Dodala, že „vše, co její kritici píší jí jako čelnímu reprezentantovi kultury na Slovensku, je, jako by to psali všem v oblasti kultury, které zastupuje“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Robert Fico odtajnil jména budoucích ministrů

Slovenský generál ve výslužbě a politik Pavel Macko druhý vzkaz Šimkovičové glosoval, že radši neměl vzniknout. „Pamatujete si ještě Dankovu kauzu s výložkami? Vždyť by si ji nikdo nevšímal a vyhnila by sama, kdyby ji Danko a jeho mluvčí nezačali vysvětlovat. Musím uznat, že paní Martina Šimkovičová je ještě ‚šikovnější’, než desátník Danko,“ uvedl Macko. Připomněl kauzu, při níž se dnešní šéf Slovenské národné strany (SNS), za kterou byla Šimkovičová zvolena a dosazena na svůj post, před lety nechal povýšit svým vlastním ministrem obrany z desátníka rovnou do hodnosti kapitána. Později na dotaz novinářů, zda se výložek a hodnosti vzdá, Danko coby tehdejší předseda Národní rady výložky před kamerami začal líbat.

Tagy:
Slovensko Československo Tomáš Garrigue Masaryk kultura Martin Baxa Miroslava Němcová Česko Vznik Československa Pavel Macko Martina Šimkovičová Terezie Masaryková