Prymula: Nejde dosáhnout kolektivní imunity, i očkovaní jsou infekční

Roman Prymula

Roman Prymula o kolektivní imunitě

Epidemiolog Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS opět připomněl, že očkování je nejsilnější zbraní v boji proti koronaviru. Vakcinaci by doporučil především rizikovým skupinám. Dosažení často diskutované kolektivní imunity však podle něj možné není, protože virus přenášejí i očkovaní.

Počet aktivních případů koronaviru je v ČR nejvyšší od konce května. Přesto nejdůležitější číslo vůbec – počet hospitalizovaných – zatím nijak výrazně nestoupá. V současnosti je nakažených v nemocnici 96.

Podle epidemiologa Romana Prymuly jsou i nadále denní přírůstky infikovaných důležité. „Všechna čísla mají svůj význam. Když se na ně nyní díváme, zajímají nás spíš z epidemiologického hlediska než ze zdravotního. Člověk nemusí být nemocný, ale stejně může být potenciálním šiřitelem viru. Ten se pak může dostat mezi rizikové skupiny,“ řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

I když současná čísla nejsou zrovna příznivá, Prymula nepředpokládá, že by v Česku hrozil další lockdown. „Jsme na počátku exponenciálního nárůstu. Pokud bude trend pokračovat, myslím, že by mohlo dojít na regionální opatření, nikoliv však plošná,“ ujišťoval bývalý ministr zdravotnictví.

Situace jako ve Slovinsku?

Sílu případné další vlny přirovnal k té, které panuje ve Slovinsku. V zemi se zhruba dvěma miliony obyvatel je v současnosti necelých osm tisíc aktivních případů. Pro srovnání – v Česku je nakažených zhruba ke třem tisícům.

S ohledem na proočkovanost, kdy skoro šest milionů Čechů už absolvovalo druhou dávku vakcíny, a na poměrně vysoký počet Čechů s protilátkami podle Prymuly svítá na lepší časy. „Nejde dosáhnout kolektivní imunity, protože i očkovaní jsou infekční. Pokud tu ale bude omezená cirkulace, nebudou vznikat mutace a pak už nebudeme žít v takové křeči,“ dodal.

Někteří odborníci však varují před možnou pátou vlnou. Evoluční biolog Jaroslav Flegr se dokonce obává, že další vlna přijde ještě tento rok a že by mohla být ze všech nejsilnější. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý řekli, že se zhoršením počítali, situace podle nich ale není dramatická. S tím souhlasí i Prymula.

Tagy: