Prymula: Žádná největší vlna nepřijde. S varováním Flegra nesouhlasím

Roman Prymula

K věci 8.9.2021

Počet případů koronaviru je v ČR nejvyšší od konce května. Přesto si epidemiolog Roman Prymula nemyslí, že by Česko v dohledné době měla zasáhnout další větší covidová vlna. „V budoucnu by mohlo dojít k regionálním omezením, nikoliv ale k lockdownu,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Epidemie koronaviru v Česku nadále zrychluje, v úterý laboratoře odhalily 588 nakažených. Více pozitivních testů za jeden den bylo naposledy 25. května. Dál roste i reprodukční číslo, ke středě stouplo na 1,48.

Počty nakažených v Česku tak naznačují zhoršující se koronavirovou situaci, která již panuje v celé západní Evropě. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý řekli, že se zhoršením počítali, situace podle nich ale není dramatická.

S tím souhlasil také bývalý šéf resortu zdravotnictví a poradce prezidenta Miloše Zemana Roman Prymula. „Další lockdown nehrozí, čísla ale nejsou příznivá. Jsme na počátku exponenciálního nárůstu. Pokud bude trend pokračovat, myslím, že by mohlo dojít na regionální opatření, nikoliv však plošná,“ ujistil Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS.

O něco pesimističtěji vidí budoucnost evoluční biolog Jaroslav Flegr. Ten očekává, že Česko brzy zasáhne nejsilnější covidová vlna vůbec. „Bojím se, že to v lednu nezvládneme,“ zmínil své obavy.

Denní počty maximálně 3 až 4 tisíce

Prymula sice připouští, že by Češi mohli čelit další vlně, se slovy Flegra se ale neztotožňuje. „Rekordní hodnoty z minulého podzimu kolem 15 tisíc neočekávám, maximálně 3 až 4 tisíce. S varováním pana Flegra nesouhlasím, žádná největší vlna nebude,“ dodal epidemiolog.

Podle Prymuly by další větší vlně mohlo částečně zabránit očkování. Skoro šest milionů Čechů už absolvovalo druhou dávku vakcíny. Česko má oproti většině zemí Evropy výhodu také v poměrně vysoké kolektivní imunitě, kterou však draze vykoupilo během krize v období mezi minulým podzimem a letošním jarem.

Od začátku pandemie zemřelo na koronavirus přes 30 tisíc Čechů. Podle Prymuly selhali především odborníci, kteří nebezpečí koronaviru zlehčovali. Epidemiolog už v minulosti prohlásil, že k polovině úmrtí nemuselo dojít, kdyby vláda nastolila restriktivnější opatření.

Tagy: