Prymula o školách: Testování je lepší než mít celý den roušky. Prodloužené volno je rozumné

Roušky ve školách

Prymula o nových vládních opatřeních

Podle epidemiologa Romana Prymuly by školáci měli mít prodloužené podzimní prázdniny. Středeční návrh některých krajských hygienických stanic a hejtmanů považuje za rozumný. V Novém dni na CNN Prima NEWS se rovněž přiklonil na stranu ministra školství Roberta Plagy (za ANO), který nesouhlasí se zavedením povinné ochrany úst pro některé školáky při výuce a preferuje testování.

Zatímco pravidla pro kontrolu v restauracích nebo konec hrazených testů na covid už vláda schválila, na opatřeních pro školy se ministři zatím neshodli. Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce, aby v krajích s nejhorší epidemickou situací nosily děti starší 12 let roušku i při výuce ve třídě. Aktuálně platí, že musí mít děti zakrytá ústa a nos jen o přestávkách, kdy nejsou v lavici.

Návrh ale vadí Robertu Plagovi (za ANO). Resort školství dlouhodobě prosazuje proti rouškám spíše testování, a to alespoň v regionech s horší epidemickou situací. Ministra školství se během středeční debaty při jednání vlády zastal i premiér Andrej Babiš (ANO).

S Plagovým plánem souhlasil ve čtvrtečním vysílání CNN Prima NEWS také epidemiolog Roman Prymula. „Není tady černobílá cesta. Je skoro vhodnější testování, abychom zachytili pozitivní jedince a eliminovali je,“ uvedl v Novém dni. Plaga a Vojtěch by měli o opatřeních znovu jednat ve čtvrtek.

Vojtěch nezmínil konkrétní kraje

Testování ve školách upřednostňuje i odborná skupina MeSES. „Doporučujeme v ohniscích epidemie opět zavést plošné testování ve školách a ve firmách, a to zejména pro osoby, které jsou buď neočkované, nebo neměly v posledních 180 dnech pozitivní PCR test. V první fázi doporučujeme zavést tuto intervenci u škol v okresech s incidencí vyšší než 100 případů na 100 tisíc obyvatel za týden nebo s procentuální pozitivitou testů vyšší než pět procent,“ uvedla minulý týden skupina na svých stránkách.

Vojtěch zatím neuvedl, kterých krajů by se případné zpřísnění nošení ochrany úst mělo týkat. Podle incidenčního čísla je nejhorší situace v Moravskoslezském kraji. Incidence tam ke středě stoupla na 196 případů, následuje Olomoucký kraj se 178, Jihočeský kraj se 167, Praha se 133 a Plzeňský kraj se 132.

Návrh na delší prázdniny je rozumný

Kvůli zhoršující se epidemické situaci vyzvaly hygienické stanice školy, aby podzimní prázdniny v příštím týdnu prodloužily o dva dny. K nápadu se přidala i část hejtmanů včetně jihočeského Martina Kuby (ODS) nebo moravskoslezského Ivo Vondráka (ANO).

„Je to rozumný návrh. Když zde bude devítidenní období dětí mimo školy, jde o výrazný faktor, aby se epidemie srazila dolů,“ kvitoval bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Tagy: