Prymula: Očkování je jediná cesta proti opatřením. Vedlejší účinky nejsou problém

Roman Prymula

Co si o plánu vakcinace myslí Roman Prymula?

Jak zastavit pandemii koronaviru a zároveň zabránit dalším tvrdým opatřením? Podle epidemiologa a exministra zdravotnictví Romana Prymuly je jediná cesta očkování. Prohlásil to v rozhovoru pro Hlavní zprávy na CNN Prima NEWS. Možné vedlejší účinky u vakcíny proti koronaviru nepovažuje za zásadní problém, jsou podle něj obvykle jen jednodenního rázu.

„V tuhle chvíli je to jediná cesta jak zastavit neuvěřitelná opatření, která nás pronásledují už deset měsíců,“ řekl pro CNN Prima NEWS Prymula.

Ministerstvo zdravotnictví sice hovoří o úmyslu očkovat až 60 procent populace, zároveň chce očkování provádět na dobrovolné bázi. To může být podle Prymuly těžké. „Bude to samozřejmě náročné a doufám, že ta kampaň se výrazně zlepší, aby dosáhla na cílové skupiny v populaci,“ řekl.

Podle exministra zdravotnictví a nynějšího poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) je potřeba, aby celá Evropská unie zavedla systém, který by běžným občanům ukázal, že jim dobrovolné očkování přinese výhody.

Očkování již rozjela například Velká Británie. Někteří lidé po něm přitom trpěli vedlejšími účinky. Prymula je však nepovažuje za zásadní problém. Podle jeho slov šlo například o bolesti ramen, únavu či zvýšené teploty. „To zmizí do jednoho dne,“ řekl epidemiolog. Až se v Česku začne očkovat, bude už navíc k dispozici mnohem víc dat z USA a Velké Británie.

Česko by první dávku vakcíny mělo obdržet na přelomu roku. Celkově by se v rámci první várky do tuzemska mělo dostat na 200 tisíc dávek vakcíny.

Tagy: