Od zítra chci kampaň. K očkování je třeba lidi motivovat, tvrdí imunolog Hořejší

K chaosu ve vládních opatřeních se přidává i hrozba opětovného zavření, a to nejen restaurací. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pondělí jeho resort vládě také navrhne přechod ze třetího do čtvrtého stupně systému PES. Je epidemická situace opravdu tak vážná, že bude muset vláda znovu zasáhnout? V pořadu 360° na CNN Prima NEWS odpovídal imunolog Václav Hořejší.

„Pokud parametry odpovídají čtvrtému stupni protiepidemického systému a pokud to chceme brát vážně, tak se to musí přesunout do čtvrtého stupně,“ uvedl Hořejší. Do nižšího stupně jsme podle něj nejspíš přešli neoprávněně. „Správně by to mělo být tak, že jsme měli počkat, až se situace dostane do parametrů odpovídajícím třetímu stupni ve všech regionech. Tomu tak vůbec nebylo, upozorňovalo se na to a dalo se čekat, že to skončí nějakým takovým způsobem,“ dodal imunolog.

V pátek ministr Blatný představil plány vakcinace obyvatelstva, která by měla začít začátkem roku. Lidé z praxe ale tvrdí, že přípravy tomu neodpovídají. Například na rozdíl od Německa není jasný plán distribuce, očkovacích míst, ani první seznamy adeptů na očkování. „Já si myslím, že bychom si z Německa měli vzít příklad skoro ve všem. Sice se tam situace také zhoršuje, ale přistupují k tomu, myslím, mnohem lépe,“ sdělil imunolog s tím, že i finanční kompenzace má sousední země lépe vyřešené než Česko.

Podle průzkumu veřejného mínění z minulého týdne je k očkování v republice odhodláno asi 40 procent lidí. Hořejší uvedl, že už měla začít kampaň ohledně propagace vakcinace. Na internetu se totiž podle jeho informací objevují dezinformace, kterým lidé věří. „Hrozně rád bych byl, aby to začalo už zítra,“ dodal. „Pokud je to tak, že je k tomu ochotno 40 procent lidí, a kdoví jestli, já už jsem slyšel dokonce i nižší čísla, tak není žádná jiná cesta, než to nějakým způsobem udělat víceméně povinné. Formálně to nemusí být povinné, ale může tam být nějaká pozitivní motivace. To znamená to, že lidé se půjdou nechat naočkovat, budou mít nějaké velké výhody proti těm, kteří to odmítnou. Já si myslím, že tohle by určitě zabralo,“ sdělil Hořejší. Dále řekl, že v některých státech jsou těm, kteří se nenechají očkovat, odepřeny například kulturní a společenské akce.

Zákaz prodeje jídla a nápojů z okének není nutný

Během rozhovoru také padla otázka, zda je zákaz prodeje jídel a nápojů z okének opravdu nezbytný. „Já si myslím, že to nutné není. Prakticky všechno, co se odehrává venku na čerstvém vzduchu, je spojeno s mnohem menším rizikem než v uzavřených prostorách. Já bych byl pro to, že když se bude něco omezovat, tak aby se omezily supermarkety, a naopak se nechaly v provozu malé obchody, ve kterých je daleko lehčí uhlídat přiměřený počet lidí,“ dodal na závěr imunolog.

Tagy: