Cholera i anthrax. Problémů kvůli přehradě je řada, řekl Prymula. Popsal nástrahy špinavé vody

epidemiolog Roman Prymula

360° 12.6.2023

V oblastech, které zatopila voda ze zničené Kachovské přehrady, hrozí, že se lidé nakazí celou řadou nemocí. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS na to upozornil epidemiolog Roman Prymula. Konkrétně zmínil například hepatitidu, choleru či anthrax. Zároveň označil za nesmírně složité zajistit zásobování pitnou vodou pro tak obrovskou oblast, jaká byla po sabotáži nádrže zasažena.

„Škála infekčních chorob, které se tam mohou vyskytnout, je poměrně široká. Od klasických, jako je virová hepatitida A a E, přes leptospirózu až po choleru,“ popsal v pořadu 360° epidemiolog Roman Prymula a dodal, že se začíná mluvit také o anthraxu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA děsí zrádný virus, na JIP končí děti i senioři. Prymula zhodnotil možné šíření do Česka

Leptospiróza je bakteriální onemocnění, které přenášejí různí hlodavci. „Je to nemoc, která je známá jako takzvaná blaťácká horečka, kdy lidé chodili s ne úplně dobrou obuví po strništích, která byla kontaminována močí infikovaných hlodavců. V nejhorší podobě může nakaženého i usmrtit,“ popsal Prymula onemocnění, při němž dochází k selhání jater a ledvin.

Dostatek pitné vody je základ

Hrozí ale také nákaza cholerou, tedy bakteriálním průjmovým onemocněním, které však není smrtelné, pokud má pacient adekvátní péči. „Hlavní je rehydratovat pacienta, to znamená zabezpečit mu dostatek tekutin. Ty potřebujeme podat parenterálně, to znamená infuzní terapií, což tady může být obrovský problém,“ podotkl epidemiolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

V souvislosti s Ukrajinou se dle něj hovoří také o anthraxu, tedy sněti slezinné. „Může se šířit různými cestami. Spory anthraxu jsou nesmírně rezistentní v zevním prostředí a přetrvávají desítky let,“ sdělil Prymula a připomněl situaci z britského ostrova Gruinard, kde se dělaly pokusy s bojovým anthraxem. „Ukázalo se, že kontaminovaná zemina byla desítky let rizikovou,“ řekl vojenský lékař.

Na Ukrajině se podle něj může vyskytnout zejména gastrointestinální forma anthraxu. „Oproti těm ostatním formám je poměrně závažná. Když se neléčí, tak může smrtit až v 60 procentech, a to je velmi vysoké číslo,“ upozornil Prymula. Zároveň ale dodal, že anthrax je léčitelný antibiotiky.

Rizikovými místy mohou podle něj být pohřebiště zvířat. „Hovoří se o tom, že tam jsou pohřebiště infikovaných zvířat. Anthrax v zevním prostředí zůstává nebývale dlouho, takže to riziko tady je, ale nemyslím si, že by hrozila nějaká masivní kontaminace,“ sdělil epidemiolog.

Situace je podle něj komplikovaná mimo jiné proto, že začíná léto. „Čím vyšší teplota bude, tím bude větší riziko, že se budou šířit střevní nákazy, včetně bacilární úplavice,“ podotkl. Složitější podle něj ale bude situace kolem dodávek pitné vody. „Pokud tam jsou bojové aktivity a lidé jsou ohroženi i při záchranářských akcích, tak je to všechno mnohem komplikovanější. Bude nesmírně složité zabezpečit alternativní zásobování vodou na tak obrovské oblasti,“ dodal.

Tagy: